Alvaro Uribe.

Freden närmare än någonsin i Colombia

Den colombianska regeringen och ELN-gerillan har, efter fem dagars samtal på Kuba, beslutat att inleda förberedande fredsförhandlingar islutet av januari. Det, tillsammans med andra åtgärder, gör att freden inte längre känns lika ouppnåelig som tidigare.

Colombianerna är härdade av misslyckade fredsinitiativ och varför skulle de här samtalen i Havanna skilja sig från alla tidigare samtal mellan ELN och regeringen som alla slutat i intet?

Ja, det finns inga garantier, men ändå en del viktiga tecken som gör att tanken på fred inte längre känns så ogripbar.

Många vapen återstår
13 000 medlemmar i högergerillan, de så kallade paramilitärerna, har lagt ner vapnen under det gångna året. Enligt planerna skulle alla paras, som de kallas, ha lagt ner vapnen till slutet av det här året men det har de inte, 8 000 återstår.

Många av de som har lagt ner vapnen har på nyttbeväpnat sig. Nya grupper har bildats och även i övrigt finns det meterlångalistor som, med rätta, ifrågasätter effektiviteten i fredsprocessen med paramilitären.Men faktum kvarstår att 13 000 färre soldater gör kriget lite mindre närvarande.

Nyligen gjorde också president Alvaro Uribe en eftergift gentemot landets största gerillagrupp, FARC. Han gick med på att avmilitärisera ett stort område för att kunna inleda samtal om ett humanitärt fångutbyte. Det låter inte mycket, men det är det.

Uribes har ändrat tonläge
Tidigare var Uribes ståndpunkt att inte avmilitärisera en kvadratcentimeter och att inte förhandla om fångutbyte, istället skulle fångarna fritas. Den colombianske presidenten stämplade gerillan i aggressiva ordalag som terrorister.

I jämförelse med den oförsonligheten har det skett en stor förändring i Alvaro Uribes attityd, liksom också hos de illegala väpnade grupperna. Fungerande fredsinitiativ på tre fronter är inget normalt tillstånd i Colombia.

Som sagt, det finns inga som helst garantier, nästa år är dessutom valår, men ändå var det länge sedan freden i Colombia kändes så lite fjärran som nu.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".