Skadestånd efter misstag av Säpo

En man som fick sparken sedan säkerhetspolisen hade lämnat uppgifter till hans arbetsgivare Luftfartsverket, tilldömdes på tisdagen en ersättning på 110 000 kronor.
Det var 1998 som Säpo vid en registerkontroll lämnade ut uppgifter ur en gammal utredning till Luftfartsverket. Mannen det gällde jobbade på en resturang på Arlanda flygplats, och eftersom flygplatser är så kallade skyddsobjekt, gjordes en registerkontroll. Gammal utredning Och enligt en gammal nedlagd utredning hos Säpo hade det en gång funnits misstankar om att mannen, som på 1980-talet kom till Sverige från Irak, men är svensk medborgare, var en säkerhetsrisk. Misstankarna var dock felaktiga. Utredningen las ner och Säpo har erkänt sitt misstag. Nya regler 1996 Mannen krävde skadestånd av staten och han blir nu den första som får skadestånd enligt de nya reglerna för registerkontroll, som infördes 1996. Begärde över en miljon kronor Han begärde 1,3 miljoner kronor för förlorad arbetsinkomst, men får av justitiekanslern, som utreder statliga skadeståndsärenden, bara 110 000 kronor. Det beror på att JK tycker att det bara går att säga att han var utan jobb i ett halvår efter att han fick sparken från Arlanda, inte i fyra och ett halvt år som mannen ville ha ersättning för. Tackade nej till nytt jobb Efter ett halvår fick mannen ett erbjudande om ett annat jobb från arbetsförmedlingen, men tackade nej till det och därför var det därefter inte bara Säpos fel att han var utan jobb och det får han inget skadestånd för, enligt JK.
Stefan Winiger, Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".