Fågelinfluensan står emot medicinen

Fågelinfluensan tycks nu bli allt mer resistent mot den medicin som tagits fram, Tamiflu. Det visar uppgifter från forskare i Vietnam. Flera patienter har avlidit trots att de behandlats med Tamiflu.

Redan tidigare har experter varnat för en övertro på Tamiflu, men beskedet från Vietnam möts ändå av besvikelse från svenska läkare.

– Väldigt mycket av planeringen är ju grundad på att vi ska ha Tamiflu i beredskap för att behandla och skydda människor när pandemin kommer och det här blir ju en liten obehaglig påminnelse om att det är möjligt att Tamiflu faktiskt inte kommer att vara till någon nytta då, säger Per Erik Åbom som är smittskyddsläkare i Jönköpings län.

Åtta patienter har undersökts
Det är den ansedda tidskriften The New england journal of medicine som publicerar uppgifterna från ett internationellt forskarlag som utrett åtta fall med patienter som behandlats för fågeliunfluensan. Fyra av dem dog och i minst två av fallen har viruset visat sig blivit resistent mot Tamiflun.

Det stora hotet är ju att fågelinfluensan ska mutera till en så kallad pandemi, alltså en världsomfattande aggressiv influensa som sprids snabbt mellan människor. Om Tamiflun fungerar mot det vet man inte ännu, men hoppet har ändå funnits. Per Erik Åbom tycker ändå inte att man helt får överge Tamiflun.

– Så långtgångna slutsatser vågar man inte dra av den här rapporten om att fågelinfluensaviruset börjar utveckla resistens att det innebär att vi inte skulle satsa på att ha Tamiflu i vår beredskap. Det måste vi ha i alla fall, men man får en tankeställare och den är av det mer obehagliga slaget.

Hoppet står till vaccin
Även Smittskyddsinstitutet ser med viss oro på uppgifterna från Vietnam, även om man också där ser det som väntat. Om nu inte Tamiflu lever upp till förväntningarna så står hoppet till att vaccintillverkning så småningom kan komma igång säger Per Erik Åbom.

– Ja, vaccinskyddet mot en influensa är ju väldigt mycket bättre än vad Tamiflu kan erbjuda så drömmen och idealet är naturligtvis att vi skulle ha ett vaccin mot influensan.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se