Danska bilägare fuskskriver sig i Sverige

Skattekontoret i Köpenhamn har sänt ut räkningar på sammanlagt 20 miljoner danska kronor till 57 bilägare. Anledningen är att danska bilisterna skenskrivit sig i Sverige för att kunna köpa billigare bilar.

Det är framför allt lyxiga bilar som BMW och Mercedes danskarna vill åt. Problemet är att de är dyra att få registrerade i Danmark. I Sverige kan det vara flera hundratusen kronor billigare att få en bil registrerad.

Så för att kunna spara pengar så har danskarna skenbokfört sig i Sverige och sedan köpt en lyxig bil med svenska registreringsskyltar, trots att de alltså egentligen fortfarande bor i Danmark. Problemet är bara att det här är olagligt. Danska skatteverket har nu avslöjat 57 bilägare som nu tillsammans ska få betala cirka 20 miljoner danska kronor.

Avslöjandet skedde i samarbete med skatteverket i Malmö.

– Samarbetet bygger på att vi har bildat en gemensam projektorganisation som heter Matrix. På skattekontoret i Malmö som omfattar orterna Lund, Malmö, Trelleborg och Eslöv så gör vi ungefär 10 000 bosättningskontroller varje år. Det innebär ju inte att alla de som kontrolleras är skenskrivna, men vi undersöker bosättningen i ungefär 10 000 fall per år, säger Bengt Lagerlöv, jurist på skatteverket i Malmö.

David Rasmusson, SR Malmö
david.rasmusson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".