Leif Pagrotsky.

Forskare kan få dela inkomster med universiteten

Utbildningsminister Leif Pagrotsky kan tänka sig att förändra den lagstiftning som i dag ger svenska professorer och forskare en exklusiv rätt till sina egna uppfinningar och inkomsterna från dem trots att de har finansierats med samhällets pengar.

Men forskarna ska givetvis inte gå lottlösa, säger utbildningsministern.

– Vi vill ha ut mer av de landvinningar som sker med ny kunskap. Vi vill få ut mer i form av jobb, nya företag och utveckling. Vi nöjer oss inte längre med att det leder till spännande artiklar i vetenskapliga tidskrifter, säger Leif Pagrotsky, utbildningsminister.

I USA och de flesta västeuropeiska länder är det inte professorerna och forskarna som har rätten till sina egna uppfinningar utan deras universitet och högskolor.

Regeländring i USA för 25 år sedan
I USA kom det en regeländring för 25 år sedan och i den riktningen vill utbildningsminister Pagrotsky också gå. Han berättar om ett besök han gjort på en berömt universitet i Boston där universitetet marknadsför och söker patent på sina forskares uppfinningar.

– Det är en väldig entusiasm och väldigt stora framgångar som de beskriver som både har gynnat universitetet självt, men också gynnat arbetsmarknaden och staden där de bor och hela USA.

Kommer inte forskarna och professorerna att tappa sugen om de ser den personliga vinningen förminskas?

– Det är inte självklart vilken fördelning vi kommer att fastna för. Att forskaren kommer att gå lottlös ur det här betraktar jag som uteslutet. Det handlar om en förändring av proportionerna. I stället för 100 – 0 ersätta det med två andra siffror som summerar till 100.

Ny kompetens krävs
Men om det blir så att de svenska universiteten får ta över rättigheterna till sina forskares uppfinningar för att exploatera och tjäna pengar på dem, då måste de också skaffa sig ny kompetens om allt från finansiering till marknadsföring.

– Hittills har det inte funnits anledning att skaffa den kompetensen eftersom lärosätet i så fall skulle få ta pengarna från forskning och i stället lägga på sådant här utan en chans att någonsin få något tillbaka, säger Leif Pagrotsky.

Jan Mosander
jan.mosander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".