FN och rebellgrupper i strider i Kongo

FN-styrkor är just nu inblandade i strider mot olika rebellgrupper i östra Kongo. FN ger eldunderstöd åt den kongolesiska armen som försöker driva bort rebeller som fortfarande gör östra Kongo till ett laglöst land.

FN har under flera veckor trappat upp sina operationer mot rebellerna, och på torsdagen bröt regelrätta strider ut. Helikoptrar sveper över den täta regnskogen, och marktrupper försöker tränga in i olika rebellfästen.

På onsdagen beslutade FN:s säkerhetsråd att upprepa sina sanktioner mot olika milisgrupper som härjar i östra Kongo sedan tio år tillbaka, och som anklagas för grova övergrepp mot civilbefolkningen och miljoner döda.

Rebellgrupper i östra delarna
Men östra Kongo har blivit en säker tillflykt för alla möjliga grupper. Där finns Hutu-milisen som låg bakom folkmordet i Rwanda, Herrens Motståndsarmé, som sedan 20 år besinningslöst slaktar framförallt barn i norra Uganda, kultstammen Mai-Mai som dödar för dödandets skull, och andra krigsherrar som är kvar från kriget mellan Kongo och framförallt Rwanda och Uganda, som gör sitt bästa för att plundra landet på mineralrikedomar.

Frågan är om dessa reagerar på FN:s hot om vapenembargo och resesanktioner, men kanske mer på den största FN-operationen hittills med närmare 17 000 FN-soldater, med rätt att döda.

Val ska leda till demokrati
Nästa sommar är det tänkt att Kongo skall bli en demokrati, och genomföra ett allmänt val. Det föregicks av en folkomröstning om en tillfällig konstitution som avslutades i måndags.

Ännu är inte alla rösterna räknade, men ja-sidan, som förutsätter ett val, ser ut att vinna. Segern ser ut att bli mycket knappt i huvudstaden Kinshasa i väster, men med 100 procents stöd i öster, där folket tror att detta äntligen kan få slut på terrorn som råder i östra Kongo.

Vincent Dahlbäck, Johannesburg
vincent.dahlback@sr.se