Nära hälften av världens barn registreras aldrig

FN:s barnfond Unicef har i en studie som offentliggörs idag kommit fram till att mer än 40 procent av alla barn som föds i världen aldrig registreras.
Varje år läggs 50 miljoner oregistrerat födda barn till de människor som är dömda att leva i en skuggvärld med få rättigheter. FN:s barnkonventions vackra deklaration att varje barn äger rätten att vid födelsen bli registrerad med namn och nationalitet kolliderar med den fattiga världens brutala realiteter där kvinnor snarare än att begrunda ett födelseregisters eventuella välsignelser har att ängslas över hur ett nyfött barn överhuvudtaget ska kunna överleva. Så är det för exemplevis Afghanistans kvinnor, för kvinnor i Angola, för kvinnor i Ruanda, Eritrea, Kongo, Somalia, Bangladesh - länder där kvinnor vet att dom för att få behålla fyra barn måste dom föda minst sex. Uganda hade en vid förra seklets början under brittisk kolonialadministration ett fungerande födelseregister. Det dog, som så mycket annat på 1970-talet under Idi Amin. Men även långt rikare länder som Kina, Filippinerna och Indien har enorma luyckor i sina registreringssystem, även om dom försöker då och då med olika kampanjer. Men västerländska självklarheter som myndighetskontrollerade register för praktiskt taget allt saknas i större delen av den så kallade tredje världen där länder bara vagt anar sin befolknings storlek. FN:s barnkonferens förra månaden uppmanade alla länder att skyndsamt skapa födelseregister, men för de människor som berörs kommer det länge att finnas mer trängande behov; rent vatten, brännved och gärna, ett mål mat om dagen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".