Nya lagar mot terrorism i Frankrike

I Frankrike har parlamentet nu antagit de nya antiterroristlagarna, som inrikesminister Sarkozy lade fram redan i somras efter attentaten i London.

Frankrike inför nu videoövervakning på tågstationer, flygplatser och andra offentliga platser. Videokameror blir också tillåtna i moskéer, varuhus och på privata ställen, där de ansvariga vill öka kontrollen.

Myndigheterna får utökade möjligheter att granska internettrafik och mobiltelefonsamtal. Både internetcaféer och mobiltelefonföretag måste spara loggar och samtalslistor i ett år och vara beredda att lämna ut dem till polisen.

Skärpta straff
Personer som grips kommer att kunna hållas i sex dagar i stället för fyra utan känd orsak. Straffsatserna för terrordåd höjs rejält.

Mänskliga rättighetsorganisationer har protesterat mot dessa nya terroristlagar. Risken för att invandring och terrorism blandas ihop är stor, heter det, och att enskilda personers frihet och integritet äventyras.

Hårt blir hårdare
Frankrike har redan hårda lagar efter att algeriska islamister utförde en serie dödande attentat i början av 90-talet. Men inrikesminister Sarkozy är orolig för ett nytt London eller ett nytt Madrid, och videobilderna var viktiga i jakten på skyldiga i somras.

Socialistpartiet, som tidigare haft invändningar, avstod från debatt i parlamentet på torsdagen, men lade ner sina röster.

Alice Petrén, Paris
alice.petren@sr.se