Tät jultrafik väntar i helgen

Årets jultrafik är mer koncentrerad än vanligt på grund färre helgdagar vilket kommer att märkas i trafiken. Fredagen är den stora resedagen, då dessutom flest dödolyckor brukar ske.

– Det är klart att man alltid känner oro för trafiken för det är sådana tragedier. Varje olycka med personskador eller dödsfall är ju en tragedi i sig. Helt klart är det det.

Vilka är de största riskerna?

– Jag tror det är att man sitter för länge vid ratten helt enkelt, man blir ouppmärksam. Barnen kanske dessutom tycker det är tråkigt att åka så länge i bilen och blir sysslolösa. Då kan man stanna till och ta en liten paus så de får gå ut och rasta sig.  

Tror du att det finns en risk att det blir tätare trafik än vanligt nu när julhelgen ligger som den gör?

– Ja, det tror jag att den gör för vi har säkert många som mellan jul och nyår så annandagen tror jag blir en stor resdag också. Tidigare har man kanske spritt ut det lite.

Med färre helgdagar blir trafiken mer koncentrerad än vanligt. Det här märks också till exempel på bokningen av tågbiljetter, ungefär lika många som vanligt men med en koncentration på några få dagar.

Redan vanligtvis är dagen före julafton den stora resdagen och det märks också i olycksstatistiken. Förra året dog sex personer i trafiken den 23 december och genomsnittet den dagen de senaste tio åren har varit 2,7 döda. Tommy Elgh tycker att man bör gå över bilen före resan och kolla däck, belysning spolarvätska, men framför allt bör man ta god tid på sig för resan.

– Många kanske inte kör så långa sträckor i vardagslag. Det här kanske blir den längsta sträckan under vinterhalvåret för dem. Ta god tid på er, respektera hastigheten och titta inte bara på vägskylten utan konstatera om väglaget är lämpligt. Sänk gärna hastigheten och håll avstånd. Titta till barnen om de är med så att de sitter rätt fastspända.

--Lägg inte julklapparna lösa i kupéutrymmet utan använd kofferten för skulle det vara en olycka framme så är det skönt att inte få en massa julklappar i huvudet, säger trafikpolisen Tommy Elgh i Jönköping.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se