EU-rapporten kritiserar murbygget runt östra Jerusalem.

EU hemlighåller Israel-kritisk rapport

Nu växer ilskan över att EU har beslutat att hemlighålla en rapport om hur Israel hanterar det arabiska östra Jerusalem. I en gemensam protestaktion publicerar ett trettiotal europeiska organisationer rapporten på sina hemsidor på internet.

Rapporten som är mycket kritisk till Israel skulle ha lagts fram i förra veckan. Men istället valde EU:s utrikesministrar att hemlighålla den med motiveringen att de inte vill påverka eller bli inblandade i den politiska striden inför det stundande valet till parlamentet Knesset.

Kritiseras för nya bosättningar
I rapporten kritiseras Israel bland annat för att i strid med den så kallade färdplanen för fred och i strid med all internationell rätt bygga ut de judiska bosättningarna i och omkring östra Jerusalem. Och dagen efter att EU beslutade att hemlighålla kritiken presenterade Israel mycket riktigt en plan för 300 nya bostäder i en bosättning intill Jerusalem.

Det israeliska murbygget runt Jerusalem får också hård kritik eftersom det fördärvar livet för många palestinier.

Rapportens innehåll är alltså känt trots att EU vill begrava den. För ett trettiotal organisationer har fått tag på den och publicerar den på sina hemsidor.

Vill få EU-länderna att ta ställning
Motivet är att de vill försöka få EU och EU:s medlemsländer att ta ställning, sluta prata och istället tvinga Israel att upphöra med brotten, både mot det internationella regelverket och mot palestiniernas mänskliga rättigheter.

Bland organisationerna som publicerar rapporten finns Europeiska judar för fred, som vill sprida den för att visa hur EU gömmer huvudet i sanden och därför är medskyldigt till det israeliska förtrycket av palestinierna i östra Jerusalem.

Ett färskt exempel på Israels hantering av östra Jerusalem är att regeringen inte tänker tillåta de över 200 000 palestinska invånarna att rösta i det palestinska parlamentsvalet.

Det arabiska östra Jerusalem erövrades av Israel 1967 och har sedan, till skillnad från de palestinska områdena Västbanken och Gaza, införlivats med Israel. Men omvärlden betraktar fortfarande östra Jerusalem som ockuperad palestinsk mark.

Christer Fridén, Jerusalem
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".