Låga utsläpp ger lägre bilskatt

Fordonsskatten kommer att sänkas för bilar som släpper ut lite koldioxid och höjas för bilar med stora utsläpp. Det har regeringen och samarbetspartierna miljöpartiet och vänsterpartiet kommit överens om.

Den nya sättet att beräkna fordonsskatten föreslås träda i kraft den 1 april nästa år. Det ska gälla alla personbilar av årsmodell 2006 eller senare. Bilar tillverkade tidigare omfattas om de uppfyller den senaste miljöklassen (miljöklass 2005).

Övriga fordon ska fortsätta betala enligt dagens fordonsskatt efter vikt. Husbilar, lätta bussar och lätta lastbilar bedöms kunna komma med i det nya fordonsskattesystemet tidigast år 2009.

Den nya fordonsskatten består av två delar, ett grundbelopp på 360 kronor lika för alla personbilar och ett koldioxidbelopp som beror på hur mycket koldioxid personbilen släpper ut per kilometer.

Skatten är 15 kronor per gram utöver 100 gram per kilometer. Personbilar som kan drivas med alternativa drivmedel får ett nedsatt koldioxidbelopp.

Som exempel kan nämnas att skatten sänks för dieseldrivna Volvo V70 och Saab 9-5 medan den höjs för flera bensindrivna stadsjeepar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".