Bloggkrönikan 24 december 2005

Julaftonens bloggkrönika handlar om kontrollsamhälle, Darwin och intelligent design och en eftertanke om julen.

’Du ska kunna ringa till regeringskansliet utan att bli en offentlig person och du ska kunna ringa från regeringskansliet utan att någon makthavare kontrollerar vart du har ringt.’

Med den argumentationen motiverar statsminister Göran Persson beslutet att inte lämna ut några telefonlistor som kan visa vilka som talade med vilka i regeringskansliet den ödesdigra annandagen 2004, tsunamidagen. 

Patrick Strang med bloggen Suburbia kommenterar Perssons uttalande: 

”Ja, till att börja med kan du ju alltid kolla med Bodström vad han tänkt sig. Du vet, Thomas...din justitieminister som medelst eld, lågor och blåslampa fått igenom beslutet om datalagring i EU-parlamentet. Hur du än vrider och vänder på det, Göran, så är du också medborgare i Bodströmsamhället.”

Och när det gäller justitieministern sprids just nu i stor skala i bloggosfären  valaffischinspirerade bilder på Thomas Bodström med texten “Demokrati och terrorism går inte ihop. Låt oss avskaffa demokratin.”  

Bilden skapades ursprungligen av Jan-Inge Flücht med Jinges Web- och Fotoblogg som även noterar att i Storbritannien ska det nätverk av övervakningskameror som finns längs de stora vägarna byggas ut och kamerorna ska länkas samman så att de miljontals bilresor som britterna gör varje dag ska kunna registreras och lagras i en särskild databas hos polisen. Motiveringen är brottsbekämpning. 

Jan-Inge Flücht skriver: 

”Hur lång tid det tar för Thomas Bodström att hänga på detta vet jag inte, men har jag hört det så har han säkert också gjort det och då kan vi säkert förvänta oss ett lagförslag inom kort. Själv tycker jag att det börjar kännas tjatigt att ta upp storebrorssamhället var och vareviga dag…. Frågan är vad de som inte intresserar sig för samhällsutveckling och politik tycker. Kommer de att fortsätta att blunda, och i så fall hur länge då? Själv tror jag att utvecklingen är samhällsfarlig. …Våra trängselavgifter kanske bara är starten, snart ska varenda bil som rullar vara utrustad med transpondrar… ”  

Men nu är det julafton och Bloggkrönikan ska även ta upp positiva omdömen om verkligheten. Greger Hälltorp med bloggen Rationalisten gläds åt utslaget i en domstol i Pensylvania att det strider mot USA:s grundlag att lära ut teorin om intelligent design som alternativ till darwinismen.

”Låt oss inte kalla det för Darwinism. Det är inte en ideologi, det är en vetenskaplig teori. Dessutom har evolutionsteorin rört sig rätt långt sedan Darwin presenterade The Origin of Species så det är inte längre nödvändigt att nämna Darwin varje gång evolutionen kommer på tal, även om Darwins vetenskapliga förmåga måste beskrivas som exceptionell. 

Domen föll och utslaget är otvetydigt en seger för vetenskapen som helhet, inte bara på detta område.  

Anledningen till att fallet kunde gå till domstol är att det i USA inte är tillåtet för det offentliga att omfamna eller framhålla en specifik religion, ett konstitutionellt förbud som går under namnet ’the Establishment Clause’.

Kreationisterna har vid flera tillfällen försökt ersätta evolutionsteorin med bibliskt inspirerade sagor men har varje gång hindrats av ’the Establishment Clause’. För att komma runt detta har man försökt presentera ID (intelligent design) som en alternativ vetenskaplig teori och målsättningen har varit att tvinga biologilärare att också lära ut ID. Vad domstolen alltså behövde göra för att kunna bedöma om ID-undervisning var okonstitutionell var att avgöra om ID kan betraktas som vetenskapligt. Resultatet är förödande för IDioterna.”

Många bloggare noterar att det är jul och berättar om sina julklappsinköp och julstök. Miriam påpekar att julen även är en tid för eftertanke:

”Jag kommer att tänka på en intervju jag hörde med ett polisbefäl som sa att helgerna är de värsta högtiderna för dem. Misshandel och lägenhetsbråk är som värst på högtider och helger. Folk ska dricka sprit och i familjer där det finns stora spänningar mellan familjemedlemmarna eskalerar det i regel vid stora högtider varvid julafton och midsommarafton är de värsta. De som drabbas värst är barnen som kommer emellan de vuxna i deras bråk. Så i år önskar jag mig i julklapp av tomten att alla barn ska få en glad jul full med kärlek.
God Jul”

Bloggkrönikan instämmer och återkommer på nyårsafton.

Jörgen I Eriksson
jorgeni.eriksson@sr.se

Citerade bloggar:
Patrick Strang: http://strangnet.se/blog/index.php/sv
Jan-Inge Flücht: http://www.jinge.se/
Greger Hälltorp: http://rationalisten.gregerhalltorp.net/
Miriam: http://miriam.blogg.se/

Policy för Ekots bloggkrönika:
Ekots bloggkrönika återger åsikter, tankar och inlägg om politik och samhälle i vid bemärkelse som publiceras på bloggar på internet. Förutsättningen är att de ska vara relevanta, genomtänkta och välgrundade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".