Liberalerna

Oenighet med Sabuni bakom Gulan Avcis avhopp

2:02 min

Gulan Avci, som sitter i Liberalernas partiledning, lämnade sitt uppdrag som arbetsmarknadspolitisk talesperson i protest mot hur partiledaren Nyamko Sabuni hanterade den infekterade las-frågan.
Det uppger Ekots källor.

Det var i ett pressmeddelande i slutet av oktober som Liberalerna meddelade att Gulan Avci lämnar uppdraget som arbetsmarknadspolitisk talesperson.

Men vi fick inte veta varför hon avgick, mitt under den politiska striden om arbetsrätten. Nu uppger källor för Ekot att orsaken var att det uppstått en spricka mellan Gulan Avci och partiledaren Nyamko Sabuni i den känsliga las-frågan.

Den 16 oktober sprack las-förhandlingarna, sedan LO:s styrelse röstat nej till förslaget. 

– På helheten kan vi säga, tyvärr, det höll inte hela vägen, sa LO:s ordförande Susanna Gideonsson.

I ett inlägg på Facebook samma dag slog Nyamko Sabuni fast att det är "glasklart" att utredningen om en moderniserad arbetsrätt, den så kallade Toijerutredningen, nu ska genomföras och bli lag.

Men den linjen fick intern kritik, ända upp i Liberalernas ledning, enligt uppgift till Ekot. Det handlade bland annat om att partiet, genom att låsa sig så hårt vid utredningen, riskerade att framstå som "fundamentalister", och motståndare till tjänstemannafacken i PTK, som Liberalerna traditionellt stått nära, och som ju gav klartecken till uppgörelsen.

Det är heller inte rimligt att låta den här frågan leda till politisk kaos, hette det. En av kritikerna var Gulan Avci, som alltså valde att kliva av sitt uppdrag, uppger Ekots källor. Hon sitter i partiledningen, och var en av dem som förordade Nyamko Sabuni i partiledarstriden.

Ett par dagar senare gjorde Nyamko Sabuni ett förtydligande, om att Liberalerna är beredda att lägga Toijer-utredningen åt sidan, och i stället gå vidare med överenskommelsen mellan Svenskt Näringsliv och PTK.

– Jag är övertygad om att parternas förslag kommer att vara i linje med det som Liberalerna tycker är bra, sa hon till Dagens industri.

Gulan Avci, som i dag är ledamot i skatteutskottet, vill inte låta sig intervjuas om den här frågan.