Pandemin

Polisen: Lugnare än vanligt efter alkoholstoppet

2:00 min

Det har varit lugnare än vanligt för polisen på många håll i landet, efter att alkoholstoppet på krogar och restauranger infördes i går kväll. På vissa håll har inga krogrelaterade ärenden rapporterats alls.

– Det har varit väldigt lite folk på stan, i alla fall sett till Malmö. Det känns spontant som att det har varit lugnare. Antalet fylleriärenden, som vi har haft i polisregion syd, är ungefär samma som tidigare, men när jag tittar närmare på dem ser jag att det är färre ärenden i anslutning till krogar och fler på övriga platser, säger Evelina Olsson, polisens presstalesperson i region syd, till Ekot.

Polisen i region syd rapporterar om färre ärenden totalt sett, till exempel färre bråk.

– Det är lite mindre och lite lugnare. Det är lite mindre bråk och så som har rapporterats. Sedan är det väldigt svårt att göra den här typen av jämförelser så här snabbt, säger Olsson till Ekot.

Det var i igår kväll klockan 22 som det nya alkoholstoppet infördes på serveringar. Något regeringen hoppas ska minska smittspridningen.

I Jämtland och Västernorrland har polisen inte haft ett enda krogrelaterat ärende, något man i vanliga fall brukar ha, och även därifrån rapporteras det om en lugnare natt än vanligt och sparsamt med folk ute.

Också i Region Väst, där Göteborg ingår, har det varit lugnare än normalt, säger presstalespersonen där Thomas Fuxborg.

– Det har varit en väldigt lugn kväll och natt. Krögarna och restaurangägarna har skött sig alldeles utmärkt. Det har varit lite mindre folk än normalt på stan. Vi har inte haft några incidenter alls med anledning av de nya restriktionerna, säger han till Ekot.

Polisen i Stockholms län uppger att det varit en ganska normal natt. Det var en lugn kväll i city och sparsamt med folk ute där.

Eftersom de flesta krogarna stängde vid 22 så har polisen kunnat lägga en större del av resurserna på trafiken, vilket har gjort att myndigheten stoppat ett antal personer som körde påverkade.

– Vi har kunnat lägga våra resurser på andra saker än att att göra krogkontroller, alltså kontrollera krogar, säger Ola Österling är presstalesperson vid Stockholmspolisen till Ekot.