Åland

Grundstött fartyg evakueras inte förrän imorgon

0:47 min

De närmare 430 personerna ombord färjan Viking Grace som idag gick på grund utanför Mariehamn kommer på grund av det hårda vädret inte att kunna evakueras i kväll, det säger Viking lines informationsdirektör Johanna Boijer-Svahnström.

– Ingen fara förekommer för passagerare och det är inget vattenläckage. Hon ligger stadigt på grund och det är på grund av stormen, säger Viking Lines i informationsdirektör Johanna Boijer-Svahnström till Ålands radio.

Och just nu har Västra Finlands Sjöbevakningssektion i uppgift att hantera att Viking Grace ligger på grund, enligt personalchefen Jurki Sydänoja.

– Vi har bevakningsfartyg som förbereder sig att bogsera Grace om läget blir värre. Det finns också evakueringsbåtar på plats som förbereder sig på att kunna evakuera människor om de måste. Men egentligen väntar vi på att det ska bli lite lugnare, det blåser ganska hårt just nu så vi har inte bråttom och läget är stabilt,  säger han till Ekot.

Men har ni haft kontakt med några passagerare eller personal?

– Vi har haft kontakt med personalen och vi överväger just nu om vi ska skicka en kontaktperson till Grace så att vi får lite mer information direkt därifrån. Jag har i nuläget ingen aning hur lång tid det kommer att ta innan Grace kan fortsätta resan, säger Jurki Sydänoja.