Lördagsintervjun

Beslutet att stänga Ringhals 1 står fast – trots kritik

1:50 min

Vid årsskiftet stängs Ringhals 1. Och det står fast, trots att flera partier är kritiska till beslutet. Det sa Vattenfalls vd, Anna Borg, i Ekots Lördagsintervju idag.

– Jag ser inte att det finns en bra väg framåt för Ringhals 1 efter årsskiftet, sa Vattenfalls vd, Anna Borg

Vattenfall beslutade att lägga ner Ringhals reaktorer 1 och 2 redan för 5 år sen. Tvåan stängdes förra året, och nu är det dags för ettan. Beslutet togs på kommersiella grunder och Vattenfall slutade investera i de reaktorerna.

I Dagens industri idag skriver moderatledaren att han på måndag ska lägga fram ett förslag för Riksdagen om att försöka stoppa nedläggningen. Enligt honom räcker det med ganska små investeringar för att driva verket vidare. Men det håller inte Vattenfalls VD med om.

– Nä, det känner inte jag igen, utan det skulle krävas stora investeringar för att köra Ringhals 1 till mitten av 20-30-talet. Ett kärnkraftverk är inget som man bara stänger av och på. Och som jag sa har vi till exempel inte gjort dem investeringar som skulle behövas i oberoende härdkylning. Och det är stora pengar vi pratar om då.

Vattenfall kommer att driva sina övriga reaktorer vidare fram till mitten av 40-talet. Och några nya investeringar för att bygga stora reaktorer ligger inte i korten.
Däremot kan det bli aktuellt med små, serietillverkade reaktorer. Anna Borg igen.

– Det finns inte idag i alla fall några ekonomiska förutsättningar för det. Nu behöver vi inte ta ställning till det förrän någon gång in på 20-30-talet. Det som i såfall skulle vara mer intressant är väl kanske en del av de små, modulära reaktorerna och den utveckling som sker omkring dem. Men det är alldeles för tidigt att säga.