Dödsmisshandel

Ilska i Brasilien efter svart mans död

1:50 min

Misshandeln av en 40-årig svart man i händerna på två vakter, som slutade med att mannen dog, har utlöst stora protester i Brasilien. Händelsen, som ägde rum i storstaden Porto Alegre, i södra Brasilien, filmades av ett vittne och videon spreds snabbt i sociala medier.

Där ser man en av vakterna hålla i Joao Alberto Silveira, en kraftigt byggd svart man, medan den andra vakten slår upprepade gånger med snabba knytnävsslag på hans huvud och ansikte.

En kort stund senare ligger Joao Alberto Silveira livlös på golvet.

En av de uniformerade är en militärpolis som jobbar som vakt på sin fritid på stormarknaden Carrefour. Enligt butiksledningen hade Joao Alberto Silveira uppträtt hotfullt mot en anställd och därför hade man tillkallat vakterna.

Spridningen av bilderna på misshandeln fick ilskan att explodera bland de många brasilianare som upplever diskriminering i vardagen.

Tiotusentals gav sig ut på gatorna i stora städer som Rio de Janeiro, Sao Paulo, Brasilia och i själva Porto Alegre, under parollen stoppa rasismen.

Banderoller med texten Vidas negras importan, en översättning av Black lives matter, visar på den parallell man gör här till George Floyd, som dog i samband med ett polisingripande i USA i våras.

Drygt hälften av befolkningen i jättelandet Brasilien säger sig vara antingen svart eller mestis. Många av dem är ättlingar till slavar. Brasilien var det sista landet i Latinamerika som upphävde slaveriet 1888. Många studier hävdar att arvet från slaveriet lever kvar än idag.

Svarta och mestiser tjänar mindre, går i de sämre skolorna, drabbas oftare av våld och har kortare livslängd än den vita befolkningen.

Presidenten Jair Bolsonaro uttalade sig om misshandeln igår. Då sa han att det inte finns nån rasism i Brasilien.
– De som säger det, vill bara splittra nationen, sa Bolsonaro.

Vicepresidenten höll med.
– Det vi såg nu är inte rasism, det är bara diskriminering, sa han.