Ansträngt läge

Covid-19 belastar den övriga vården

1:43 min

Den snabba ökningen av covidpatienter i Sverige oroar nu på flera sjukhus intensivvårdsavdelningar. Bland annat i Stockholm och Göteborg har verksamhetscheferna i veckan vittnat om ett mycket ansträngt läge.

Lars Magnus Andersson är överläkare och verksamhetschef för Infektion på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

– Den här ökningen, det var nog många av oss som inte var beredda på den. Men vi har ju nått upp till så många patienter att vi ser en påverkan på övrig vård. Nu vet jag ju bäst hur det är i Göteborg och här är det en tydlig påverkan på operationer, precis som i våras. Men det påverkar också annan vård, mottagningsbesök och så.

Det ökade antalet smittade påverkar nu alltså också annan vård, säger Lars Magnus Andersson till P1-programmet Godmorgon världen. Detta trots att man nu, till skillnad från i våras, haft tid att förbereda sig.

– Än så länge följer vi en slags plan vi gjorde i våras, och vi har inte nått taket i den planen än. På så sätt känns det mer kontrollerat än i våras, men helt klart är det en ordentlig påverkan, sa han.

Att vårdpersonalen sliter hårt är ett av dem stora problemen för vården, och Lars Magnus Andersson, som är ansvarig för infektionsvården på Sahlgrenska och också ordförande i smittskyddsläkarnas förening, skulle gärna se ett system med mer avlastning.

Det gäller inte minst de undersköterskor och sjuksköterskor som tillbringar många timmar i skyddsutrustning, tillsammans med ångestfyllda patienter som har svårt att andas.

– Förutom att det är fysiskt påfrestande så är det psykologiskt påfrestande också förstås. Så det bästa hade varit om vi hittat ett system så att man roterar, så att samma personer inte hela vintern och fram till maj arbetar i de här miljöerna. Där har vi inte hittat ett system än, men det måste vi nog göra, säger Lars-Magnus Andersson.