Rörliga helger ökar ekonomisk tillväxt

Hur helgerna infaller påverkar Sveriges ekonomiska tillväxt. Både i år och förra året har ovanligt många storhelger legat på veckosluten. Det har gjort att vi arbetat mer och att tillväxten har förbättrats med 18 miljarder kronor om året.

– I år är det fler arbetsdagar än ett normalår och det höjer BNP-tillväxten med sju tiondelar. Nästa år är det två arbetsdagar färre än i år så då går effekten åt andra hållet och produktionen blir lite lägre. 2007 är det ytterligare en dag mindre, 250 mot 253 i år, och då är vi tillbaka på ett normalt arbetsår, säger Christina Nyman som är enhetschef på Konjunkturinstitutet.

De två senaste åren har vi arbetat ovanligt mycket, och det har bidragit till att höja tillväxten i Sverige. Många storhelger har sammanfallit med veckoslut, till exempel årets julhelg där julafton ligger på en lördag. Det innebär i sin tur fler vanliga arbetsdagar.

Så har utvecklingen sett ut sedan 2003. De extra arbetsdagarna har höjt tillväxten av BNP (bruttonationalprodukten) med ungefär 18 miljarder kronor både 2004 och i år, säger Christina Nyman, som är chef för enheten för realekonomisk analys på Konjunkturinstitutet.

Redan nästa år blir det färre arbetsdagar, och det sänker tillväxten med åtta miljarder kronor. Den utvecklingen fortsätter sedan de närmaste åren.

Helgernas placering innebär ingen större skillnad för dem med med månadslön, däremot kan det bli olika mycket i plåboken för de med timlön. Därför minskar också konsumtionen något då det blir fler lediga dagar, säger Christina Nyman.

– Har man månadslön spelar det inte så stor roll hur många arbetsdagar man har men det finns många som går på timlön och då får de högre inkomst sådana här år med fler inkomstdagar och det räknar vi med ger högre konsumtion, säger Christina Nyman på Konjunkturinstitutet.

Andreas Öbrink
anderas.obrink@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".