Polen bytte president på fredagen.

Polen skiftar framtoning och president

På fredagen tillträder den nye, konservative presidenten Lech Kaczynski i Polen. Därmed får landet en president med en helt annan framtoning än hos företrädaren under dennes tio framgångsrika år.

Polens avgående president Aleksander Kwasniewski kan se tillbaka på tio framgångsrika och respektingivande år som president. Exkommunisten Kwasniewski vann förtroendet hos världens ledare och siktar nu själv på att få efterträda Kofi Annan som FN:s generalsekreterare.

Den från och med i dag nye presidenten Lech Kaczynski är i allt väsentligt Kwasniewskis motsats. Han talar inga främmande språk, han tycker inte om att resa utomlands, han är konservativ och har en moraluppfattning som anses mer än gammalmodig.

Rensa statsapparaten
Men det var den 56-årige juristen Kaczynski som vann väljarnas förtroende i höstens presidentval med sina löften om att bekämpa korruptionen, rensa ut gamla kommunister från statsapparaten samt få ett slut på det tvådelade samhället med ekonomiska vinnare och förlorare.

Av Polens tredje republik som bildades efter kommunismens fall vill Lech Kaczynski nu skapa Polens fjärde republik.

Ett familjeföretag
I oppositionen skakas det ivrigt på huvudena åt att Lech Kaczynski med sin hökaktiga framtoning ska lyckas med att transformera Polen till ett mjukare samhälle. Många oroas också av att Polen nu drivs som ett familjeföretag med Lech Kaczynski som statschef och tvillingbrodern Jaroslaw som chef för det regerande partiet med det tidstypiska namnet Lag och rättvisa.

Utrikespolitiskt kommer Polens band med USA att stärkas ytterligare och det återstår att se om den nye presidentens hårda ord om Ryssland ska visa sig också hårda i handling eller om de bara förblir ord.

Kjell Albin Abrahamson, Ekots Polenkorrespondent
kjell_albin.abrahamson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".