Israel planerar trappa upp anfall i Gaza

Israel planerar att intensifiera anfallen mot de militanta palestinska grupperna i Gazaremsan. Delar av Gaza skall spärras av och övervakas av flyg som kommer att anfalla alla som rör sig i området.

Det är nu mer än tre månader sedan den siste israeliske soldaten lämnade Gazaremsan, och de palestinska attackerna mot mål i Israel bara fortsätter. På torsdagen skadades fem israeliska soldater av en primitiv palestinsk Kassamraket som lyckades träffa en militärbas. En annan raket landade inte långt från en viktig elstation.

Det här har fått israelerna att dels överväga att som straff stänga av eltillförseln till Gazaborna, eftersom Israel försörjer Gaza med i stort sett all el. Och dels vill de intensifiera jakten på militanta palestinier.

Krigsliknande tillstånd
Redan nu är det ett krigsliknande tillstånd i och runt Gaza med palestinier som skjuter raketer och försöker ta sig in i Israel. Israelerna svarar med artilleribeskjutning och flyganfall.

Men det är en ojämn kamp. En militär källa säger till den israeliska tidningen Yedioth Ahronoth på fredagen att för varje kilo sprängmedel palestinierna lyckas skjuta in i Israel svarar Israel med minst ett ton av samma vara. Och mer skall det alltså bli.

Flygövervakning av förbjudna områden
I den utvidgade israeliska planen ingår att göra områden, varifrån Kassamraketerna skjuts iväg, till zoner förbjudna att vistas i. Det gäller bland annat de före detta judiska bosättningarna i norra delen av Gazaremsan som nu är ruinhögar.

Området kommer att flygövervakas och den som vistas där kommer att beskjutas. Däremot lovar israelerna att varna den palestinska civilbefolkningen i förväg om större flyganfall.

Israelerna kommer dock att dra sig för att gå in i Gaza med marktrupper. En sådan drastisk åtgärd kan försvaga den palestinske presidenten Mahmoud Abbas ställning och stärka det islamistiska militanta Hamas. Det vill Israel gärna undvika när det bara är en dryg månad kvar till det palestinska parlamentsvalet.

Christer Fridén, Jerusalem
christer.friden@sr.se