Förlamade män lämnades utan hjälp

Migrationsverket ska nu utreda ytterligare ett fall där asylsökande misstänks ha behandlats kränkande. Två asylsökande män med funktionshinder fick ligga i sin egen avföring sedan Migrationsverket i Hedemora nekat männen tillräcklig hemhjälp.

Männen är förlamade och kunde inte sköta sin egen toalett. Trots det fick de under stora delar av dygnet ingen hjälp. Det säger Gunborg Morén, ordförande för Röda Korset i Hedemora.

– Vid flera tillfällen har jag kommit dit och det har luktat bajs eller kiss där, helt enkelt, säger Gunborg Morén.

Hon kom i kontakt med de asylsökande männen i slutet av maj i år och reagerade då starkt på hur de behandlades. Männen har sökt asyl i Sverige och fått tillfälliga lägenheter i Hedemora av Migrationsverket.

Fick ligga utan hjälp
Men trots att de två männen inte klarar av att gå på toaletten själva fick de stora delar av dygnet ingen hjälp, eftersom Migrationsverket, enligt Röda Korset, inte köpt tillräcklig hemtjänst av Hedemora kommun.

Vid två tillfällen varje dag, klockan nio på morgonen och klockan nio på kvällen fick de två männen hjälp att gå på toaletten av personal från hemtjänsten, men på grund av deras handikapp har de svårt att styra sina toalettbehov. Följden blev att männen vid flera tillfällen fick ligga i timmar i sin egen avföring, säger Gunborg Morén.

– De här är bland de mest utsatta människor som finns. Man har flytt från sitt land för att man är skadad under kriget. Man är skjuten med många skott, har förlorat sina ben och kan inte gå längre. Man har förlorat sin familj och det mesta. Och så kommer man till Sverige som man tror är ett bra land och så behandlas man väldigt illa, säger hon.

Fick hjälp till slut
Enligt Röda Korset skrevs ett brev till Migrationsverket kontor i Hedemora i somras och krävde att de asylsökande skulle få hjälp, men ingenting hände. Först när Röda Korsets ordförande Bengt Westerberg tog kontakt med Migrationsverkets generaldirektör Janna Valik, för några veckor sedan, anställdes personal för att hjälpa de två funktionshindrade männen.

Enligt Gunborg Morén har de asylsökande behandlats illa även på andra sätt.

– Många av de asylsökande har blivit kränkta av några ur personalen på Migrationsverket. Det gäller inte alla. De flesta i personalen är bra men det finns några stycken bland Migrationsverkets personal i Hedemora som inte visar någon som helst medkänsla med de här flyktingarna.

Kenneth Karlsson, tillförordnad chef för Migrationsverket i Hedemora, säger till Ekot att Röda Korsets uppgifter nu ska utredas och kommer att ingå i den utredning som Migrationsverket tillsatte efter bland annat uppgifterna om att anställda firat en avisning med champagne.

Johan Bratt
johan.bratt@sr.se