Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Barbro Holmberg: Höga krav måste ställas på Migrationsverket

Publicerat fredag 23 december 2005 kl 12.33
Holmberg.

Migrationsminister Barbro Holmberg säger på fredagen att hon är bestört över uppgifterna som kommit fram om Migrationsverket, men att hon har fortsatt förtroende för Migrationsverkets generaldirektör Janna Valik och det program som lagts fram för att förändra bemötandet av asylsökande.


– Jag tycker det är mycket allvarligt. Alla som kommer till Sverige och söker asyl ska behandlas med respekt, säger Barbro Holmberg.

Vems ansvar är detta tycker du?

– Det yttersta politiska ansvaret har ju jag, och jag menar att man måste ställa väldigt höga krav på Migrationsverkets personal. Det handlar som sagt om människor som kommer till Sverige och är utsatta, Migrationsverkets personal har då en maktposition. 

– Man måste vara oerhört ödmjuk och arbeta mycket med sig själv, så att man kan möta människor med respekt och så att människor kan känna trygghet. Det har uppenbarligen inte skett, och det är väldigt allvarligt, säger Barbro Holmberg.

Migrationsminister Barbro Holmberg har fortsatt förtroende för Migrationsverkets generaldirektör Jana Valik och det program som hon lade fram på torsdagen, som ska förändra det sätt som asylsökanden blir bemötta av migrationsverkets personal.

Barbro Holmberg var själv generaldirektör för Migrationsverket innan hon blev migrationsminister.

”Risk att det utvecklas en cynism”
Hon tror inte att de exempel på missförhållanden, som att migrationsverkets personal behandlat asylsökanden nedlåtande och firat avvisningar av flyktingfamiljer med champagne, gäller för hur asylsökande bemöts i stort.
– Jag känner inte igen tendenser, men däremot är det så att jag, och Migrationsverket, har en medvetenhet om att det alltid finns en risk att det inom sådana verksamheter kan utvecklas en cynism. Att man börjar behandla människor som ärenden, som fall, kanske för att skydda sig själv. Att man inte förmår att ta på sig nya glasögon för varje ny person som kommer in i rummet.

– Den risken finns alltid, därför krävs ett kontinuerligt arbete med bemötandefrågor, med etikfrågor och ha tid för reflektion, i ett verk som hanterar människor, säger Barbro Holmberg.

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".