För tidig jordgubbssäsong oroar odlare

Jordgubbssäsongen börjar extra tidigt i år och det innebär lägre priser för oss konsumenter och minskade inkomster för jordgubbsodlarna. Ekot åkte till Nydalagård i Hököpinge utanför Malmö där Mats Olsson började skörda på tisdagen, drygt en vecka tidigare än normalt.
För de jordgubbar som plockas på tisdagen kommer Mats Olsson få mellan 16 och 19 kronor litern, men en för tidig och för riklig jordgubbsskörd kommer ge kraftigt minskade priser. Mats Olsson har fem hektar jordgubbsodlingar, vilket motsvarar omkring hälften av omsättningen på gården. Skörden försenas Jordgubbsodlare i landet försöker nu göra säsongen så lång som möjligt genom att bland annat vattna odlingarna. Jordgubbsodlarna är också beroende av plockare och den tidiga säsongen i södra Sverige innebär problem även med detta för odlarna. Svenska jordgubbar något extra När den svenska jordgubbssäsongen blir extra tidig får odlarna konkurrera med t ex den belgiska jordgubbarna, men det är inget problem, menar Mats Olsson. Det är alltid något extra för konsumenterna med de första svenska jordgubbarna, säger han.
Jens Ericson, Ekot i Malmö
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".