Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Blågula färger ingen garanti för svenskt kött

Svensk julmat på julbordet är en självklarhet för många. Men enligt konsumentorganisationer så är det för svårt att veta varifrån maten kommer. Urpsrungsmärkningen kan vara svår att förstå, och det är vanligt att behandlad mat märks om.

- Det är ibland vilseledande med svenska flaggor och blågula färger på förpackningen som förvillar konsumenterna att tro att de köper svenskt, säger Louise Ekström som är kommunikationsansvarig på Sveriges konsumentråd.

Det är för svårt att veta varifrån maten kommer tycker konsumentorganisationerna, åtminstone då det gäller kött, kyckling och fisk. Ofta märks maten om efter att ha packats om eller behandlats, och märkningen kan vara svår att förstå för kunderna. Ju mer behandlad maten är, desto svårare är det att veta varifrån den kommer. Därför är det till exempel svårare att spåra ursprunget för köttbullarna än för skinkan.

Mer kan göras
Ursprungsmärkningen blev aktuell bland annat efter larmet om galna ko-sjukan. Men bestämmelsen är ung, och enligt Livsmedelsverkets statsinspektör Pontus Elvingsson kan mer göras för att kontrollera matens ursprung:

- Kanske är en uppgift för oss i framtiden att göra ytterligare kontroller av olika varumärken hos de större matkedjorna så att de inte medvetet gör fel, säger han.

 Andreas Öbrink

andreas.obrink@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".