Blivande presidenten lurad av busringare

En spansk radiojournalists försök att göra sig lustig på den nyvalde bolivianske presidenten Evo Morales bekostnad har lett till diplomatiska komplikationer där till och med Vatikanen har dragits in.

– Käre Evo, välkommen till axeln Cuba-Venezuela!

Rösten i telefonen lät precis som den spanske premiärministern, socialisten Jose Luis Zapatero, och det var väl egentligen inget överraskande med det.

Så när rösten bjöd in Evo Morales att besöka Spanien tackade han glatt ja.

Ville besöka Spanien
På en presskonferens lite senare berättade Evo Morales stolt att Zapatero varit den första regeringschef som ringt och gratulerat honom, och att Spanien var det första land han tänkte besöka när han väl tillträtt som president.

Det var bara det att det inte var Jose Luis Zapatero. Det var en spansk ”Hassan”, en journalist på den spanska radiostationen COPE som ville få Evo Morales att framstå i löjlig dager.

Journalisten är dessutom väl känd för sin fientliga inställning till både Zapatero och Morales. Att radiostationen ägs av den spanska biskopskonferensen gjorde inte saken bättre.

Kräver ursäkt
Den förste att reagera var den spanska regeringen som krävde att radiostationen skulle be om ursäkt.

Zapatero, den här gången den riktige, ringde personligen till Evo Morales för att uttrycka sin solidaritet och han inbjöd honom också att besöka Spanien.

Nu har Spanien också formellt begärt att Vatikanen ska ta itu med saken för att garantera att lustigheter av det här slaget inte upprepas, åtminstone inte inom den katolska kyrkans radiostationer.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se