Kan vara otydligt märkt.

Svårt ta reda på julmatens ursprung

Svensk julmat på julbordet är en självklarhet för många, men enligt konsumentorganisationer så är det för svårt att veta varifrån maten kommer. Ursprungs-märkningen kan vara svår att förstå, och det är vanligt att behandlad mat märks om.

– Det är ett ständigt återkommande problem, att de inte kan se på förpackningen varifrån den kommer, utan att det ibland kan vara vilseledande, säger Louise Ekström som är kommunikationsansvarig på Sveriges konsumentråd.

– Det kan vara flaggor som är blågula, så att det signalerar de svenska färgarna och att man därmed förvillas, att man tror att man köper något svenskt om man nu vill ha det. Ursprungslandet är en av de viktigaste orsakerna till hur vi väljer kött idag, och konsumenterna upplever att de blivit indirekt lurade, säger hon.

Märkningen svår att förstå
Det är för svårt att veta varifrån maten kommer tycker konsumentorganisationerna, åtminstone då det gäller kött, kyckling och fisk.

Ofta märks maten om efter att ha packats om eller behandlats, och märkningen kan vara svår att förstå för kunderna.

Ju mer behandlad maten är, desto svårare är det att veta varifrån den kommer. Därför är det till exempel svårare att spåra ursprunget för köttbullarna än för julskinkan.

– Uppenbarligen är just kött svårt, till skillnad från till exempel frukt som är enkelt att visa var den växer någonstans, säger Louise Ekström.

Varför tror du det är så mycket mer kontroversiellt när det gäller kött än när det gäller grönsaker?

– För att det ligger en större värdering i att veta hur djuret har levt, säger Louise Ekström på Sveriges konsumentråd.

Stort intresse för köttets ursprung
Lena Sparring är ansvarig för kvalitetssäkring på Ica, och enligt henne märks ett stort intresse för ursprungsmärkningen hos kunderna.

– När det gäller kött så märker vi ut vilket land köttet kommer ifrån, och då menar vi förstås vilket land till exempel grisen är uppfödd och slaktad i, säger hon.

Får ni många frågor om ursprung?

– Ja just när det gäller kött får vi mycket frågor, säger Lena Sparring.

Ursprungsmärkningen blev aktuell bland annat efter larmet om galna ko-sjukan. Men bestämmelsen är ung, och enligt Livsmedelsverkets statsinspektör Pontus Elvingsson kan mer göras för att kontrollera matens ursprung.

– Det som kan vara en uppgift för oss i framtiden är att kanske göra mer kontroller över olika varumärkesägare för de större matkedjorna, och de som är så kallade inköpare av egna varumärken. Så att de har korrekta instruktioner för när de köper in varor och inte gör medvetet fel, säger Pontus Elvingsson, statsinspektör på Livsmedelsverket.

Andreas Öbrink
andreas.obrink@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".