Rumsfeld lovar minskade styrkor.

USA minskar styrkorna i Irak

USA minskar sina stridande förband i Irak med två brigader. Det innebär att 7 500 man som skulle åkt till Irak i januari får stanna hemma. Det meddelade USA:s försvarsminister Donald Rumsfeld när han besökte Falluja.

Antalet stridande brigader i Irak ska minskas från 17 till 15. Den amerikanska militärledningen kommer att lägga större vikt vid att utbilda de irakiska militära styrkorna, sa Donald Rumsfeld på julbesök hos amerikanska soldater i Falluja.

Beskedet innebär att USA inte bara kommer att ta hem de 20 000 soldater som varit insatta extra i samband med det irakiska valet utan också ta tillbaka inkallelseordern för 7 500 man som skulle till Irak i januari.

Inom kort kommer antalet amerikanska soldater i Irak att understiga 138 000.

Många tolkar beskedet från försvarsminister Donald Rumsfeld och president George Bush som ett budskap till de irakiska politikerna att de måste bilda en stark regering där säkerhetsstyrkorna verkligen är lojala med landet och inte bara milisstyrkor som klätt sig i nya uniformer, rapporterar Thomas Nordegren från Washington.

En självmordsbombare på cykel utlöste på fredagen en sprängladdning utanför en shiitisk moské nordost om Bagdad. Tio människor dödades, en av dessa var en irakisk polis. Fyra andra poliser skadades. Det uppger den amerikanska militären.

Tidigare på fredagen dödades tio irakiska soldater medan 20 skadades när rebeller anrep en vägspärr nordväst om Bagdad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".