Björken räcker inte till.

Populär björk har blivit bristvara

Det råder brist på björk för sågning i Sverige. Björken har de senaste åren blivit ett populärt träslag i inredning och design samtidigt som de allra flesta björkar går till pappersmassaindustrin.

Björkbristen är tydlig på sågverken, bland annat hos Bror-Inge Dahlgren i Arbrå i Hälsingland som bara sågar björk.

– Här står det still idag på grund av att det fattas råvara, berättar Bror-Inge Dahlgren.

Det är råvaran som är problemet. Dahlgrens Bygg och Trä i Arbrå köper björk från Härnösand i norr till Dalälven i söder. Varje år sågar företaget mellan 13 000 och 15 000 kubikmeter björk, motsvarande ungefär 350 timmerbilar, och det blir mer och mer för varje år.

Golv och möbler
Sedan hyvlar man och förbereder trät som blir allt från golv och köksluckor till möbeldetaljer, trumpinnar och tandpetare.

De senaste åren har man sålt extra mycket inom Sverige eftersom efterfrågan här har ökat, bland annat är björk ett av IKEA:s mest populära träslag.

– Vi säljer allt som vi producerar och skulle lika gärna kunna producera mer, om vi fick fram råvaran från skogen.

Vad tror du behövs för att man ska få mer björk?

– Ja, björken är ju frammarsch, för idag är den ju erkänd i skogen och den vill man ju ha. De säger att det finns 10 procent i skogarna här omkring gentemot gran och tall.

– Björken har ju den egenskapen att den växer väldigt bra själv, föryngrar sig själv. I och med det får man bra kvalitet, men den ska ju skötas. Det har man inte gjort förr med björken, säger Bror-Inge Dahlgren.

Flyttar utomlands
Även om sågen står stilla i Arbrå just den här dagen klarar sig företaget bättre än många andra såg- och träföretag. Flera har tvingast lägga ned eller flytta produktionen utomlands för att få tag på tillräckligt kraftiga och fina björkar.

För trots att björken, som ju bekämpades i skogarna på 50-och 60-talet, nu fått högre status går närmare 70 procent av all björk till massaindustrin enligt Skogsindustrins senaste mätning av virkesförbrukningen i Sverige.

Ungefär 30 procent av all björk blir ved i privata hushåll och bara drygt en procent sågas. Men trots konkurrensen om de björkar som finns så hoppas Bror-Inge Dahlgren att massaindustrins intresse ska leda till att skogsägarna börjar sköta sina björkar vilket också skulle gynna sågindustrin.

– Det är en jättebra draghjälp för att få fram även grövre dimensioner. De efterfrågar den och det betalar sig bättre och bättre så det blir mer intressant. Dessutom växer de väldigt fort.

Men det blir ingen konkurrens för er att massaindustrin köper så mycket mer?

– Nej, jag ser tvärt om att vi får mer dimensioner på det, för vi betalar i princip dubbelt så mycket för björktimmer som för massa, säger Bror-Inge Dahlgren.

Jenny Sanner Roosqvist, Gävle
jenny.roosqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".