Det klassiska torgmötet är på väg att försvinna.

Det politiska torgmötet på väg dö ut

Det klassiska torgmötet, där en politiker talar från ett podium till förbipasserande, kommer att spela mindre roll för flera partier i nästa års valrörelse. Partierna vill hellre använda sig av andra former att nå väljarna.

Moderaterna är ett av partierna som tycker att det klassiska torgmötet spelat ut sin roll

– När det gäller själva torgmötet, den klassiska bilden man har av torgmötet där det står en politiker med en mikrofon och högtalare på torget så kommer det bli avsevärt färre, säger Per Schlingman, som är en av dem som arbetar med moderaternas valrörelse nästa år.

Torgmötet blev en viktig del av svenska valkampanjer på 60-talet när väljarna, inte minst på grund av tv:s intåg i hemmen, alltmer sällan kom till partiernas egna möten.

Färre torgmöten 2006
Men flera partier, inte minst moderaterna och folkpartiet säger nu uttryckligen att de kommer att använda sig av betydligt färre klassiska torgmöten i nästa års valrörelse.

– Jag tror att det gäller att möta folk på människors egna villkor. Där spelar faktiskt internet en roll, för det är ofta där människor söker information. Det handlar om att vara tillgänglig där människor är, och det kanske också handlar om att söka upp människor på ett annat sätt. Vi har ju tidigare jobbat med att besöka människor i deras hem för att ställa frågor och blivit positivt mottagna, men kanske även att ringa dem och hitta andra kampanjformer.

– Det som inte kommer att ses så mycket av är den envägskommunikation där politiker ställer sig på torg och sedan ser man helt plötsligt att det inte är så många som lyssnar, säger Per Schlingman.

Nya former
Socialdemokraternas kampanjansvarige Håkan Juholt säger att hans parti kommer att fortsätta använda sig av torgmötet, men förändra dess innehåll så det blir mindre av envägskommunikation.

Bara fem procent av väljarna säger i undersökningar att de varit på valmöten för att få sin politiska information, och mötenas har också minskat i betydelse de senaste valen, säger statsvetaren Peter Esaiasson, som forskat mycket om valkampanjer. Men han tror ändå de kommer att leva vidare.

– Att de helt ska försvinna, det har jag svårt att se, för vad ska man göra för att komma i kontakt med medborgarna? Klart man kan besöka företag och sitta i telefon, knacka dörr och så, men jag tror ändå att i slutändan kommer det bli någon typ av torgmöten.

Viktigt för valet
Och torgmötena är även viktiga för att få upp intresset för valet, säger Esaiasson.

– Det visar att någonting är på gång, det höjer temperaturen. Det ska synas på gator och torg. Så jag är inte alls säker på att det är så himla bra ur temperatursynpunkt om torgmötena försvinner.

– Ta bara kampanjerna inför Europaparlamentsvalet som har varit. En av de saker som gör att man ställer frågan ”var är kampanjerna?”, det är att det inte finns några torgmöten. Det behövs antagligen för att vi ska märka att det är något stort gemensamt på gång, säger Peter Esaiasson.

Daniel Alling
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".