Odling ska minska brist på björktimmer

Det är stor efterfrågan på björk i Sverige från såväl massaindustrin som sågverken. Det har lett till att man nu börjat plantera björk på gammal åkermark.

Försöken stöds av bland andra länsstyrelserna i Mellansverige, Högskolan Dalarna, skogsbolag och EU.

Bakom försöket står Jämtlands läns institut för landsbygdsutveckling, där Per-Olof Nilsson är projektledare. Han ser björkplanteringarna som en framtidssatsning för landsbygden.

– När det gäller lövanvändning och odling och att utnyttja lövskogen, då är det ju intressant eftersom det kan vara lättare att försöka utveckla småskalig industri, att skapa lokal utveckling och så. Man kan hitta nya produkter, kanske.

– Men det krävs ju att det finns råvara i skogarna. Inte som nu med för klena stammar som bara blir massaved. Det måste finnas rätt skötta bestånd som ger timmer, säger Per-Olof Nilsson.

Plantering av björk
Nu ska skogsägarna lära sig att bättre sköta den björk som kommer på hyggen och i skogen. Där det inte kommer kan man plantera, som utanför Ljusdal där Per-Olof Nilsson hjälper skogsägaren Lars Wallberg att markera ut en blivande björkplantering.

Rådgivning och stängsel mot älg bekostas av projekt Lövskog som bland annat stöttas med EU-pengar, men plantor och arbete står skogsägaren själv för.

Förhoppningen är att björkplanteringar ska ge lönsamhet på oanvänd åkermark. För oftast handlar det om igenvuxna områden som inte brukas idag.

– Vi köpte in det här området för en bergtäkt och återvinningsanläggning. På åkrarna växte inget, och då kom vi på att vi skulle göra något av det. Det ska bli som en liten park här.

Vad hoppas du med björkarna?

– Att det ska växa för flisning eller för skogsbruket, säger Lars Wallberg.

På 1950- och 60-talen bekämpades den björk som fanns i skogen. Nu ses björken som ett framtidsträd.

Målet med projekt Lövskog, som drivs av Jämtlands läns institut för landsbygdsutveckling, är att få ett mer aktivt skogsbruk i mellersta Norrland genom att få fram mer lövträd. Det skulle ge fler arbetstillfällen i skogsbruket, öka den biologiska mångfalden, förbättra miljön och landskapsbilden. På sikt kan det kanske också ge en större sågverksindustri igen.

Bra betalt för björk
För björktimmer är lika mycket värt som talltimmer, och björk till massa är lika bra betalt som gran, som är bäst på massasidan. Det gör att en välskött björkplantering är lika ekonomiskt lönsam som en barrplantering. Det är det som Per-Olof Nilsson från projekt Lövskog nu hoppas att fler skogsägare ska inse.

– Som jag ser det är det både ekonomiskt och ekologiskt riktigt att satsa mer på lövsidan. Över huvud taget är en allsidigare användning av svensk skog viktig för framtiden, säger Per-Olof Nilsson.

Jenny Sanner Roosqvist, Gävle
jenny.roosqvist@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".