Ska visa legitimation.

Registrering ska stoppa svarta byggjobb

Facket och arbetsgivarna vill göra gemensam sak för att sätta stopp för byggjobb där det inte betalas skatt och arbetsgivaravgifter. En ny metod är att registrera byggnadsarbetarna när de kommer till sin arbetsplats.

Byggnadsarbetarförbundets ordförande, Hans Tilly, hoppas att ett försök ska komma igång till våren.

– Det är i första hand de stora arbetsplatserna som vi måste börja med. Tyvärr vet vi att det förekommer oseriös verksamhet på stora arbetsplatser också där stora företag som Skanska, NCC och andra är huvudentreprenörer, säger byggfackets ordförande Hans Tilly.

Måste visa legitimation
Till Dagens Nyheter säger Bo Antoni, vd för Sveriges Byggindustrier, att personal ska identifieras och registreras när de kommer till byggarbetsplatserna. Det betyder att byggnadsarbetarna måste visa legitimation när de kommer till jobbet.

Bo Antoni vill också ha ett kortsystem som innebär att informationen på legitimationens magnetremsa ska lagras och kunna användas av Skatteverket och Försäkringskassan. Detta för att kunna samköra olika register.

Ser inga problem
Byggfackets ordförande Hans Tilly ser inga problem med att sköta kontrollen på de stora arbetsplatserna.

– Jag tror att det här är lätt att organisera om vi får platscheferna på de stora arbetsplatserna att ha ett register över vilka företag som ska finnas på arbetsplatsen, vilka personer som företagen har sänt dit och så vidare. Det är nog bara att få en rutin att fungera på ett bra sätt, säger han.

Skatteverket tror det blir svårt
En representant för Skatteverket säger att det blir ganska svårt för verket att kunna kontrollera de uppgifter som kommer in.

– Det är säkert svårt men det bör ligga i Skatteverkets intresse att prioritera den här verksamheten. De vet ju mycket väl efter deras egna rapporter att det finns ett problem i byggbranschen. Om vi själva i branschen är villiga att ställa upp då måste också Skatteverket vara berett att ställa upp, säger byggfackets ordförande Hans Tilly.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".