Ger sig in i valkampanjen.

Ikeavaruhus blir valfråga i Ukraina

I mars är det parlamentsval i Ukraina. Men redan nu ger sig svenska möbeljätten Ikea in i valkampanjen och kräver svar på varför möbeljättens planer att bygga ett nytt varuhus utanför Kiev inte blivit av.

Båda favoriterna till premiärministerposten har redan lovat Ikea att få starta bygget om de vinner.

– Det är en komplicerad situation i Ukraina. Vi har två som krigar om att bli premiärminister, dels Janukovitj och dels Timosjenko. Vi för samtal med båda två och båda säger att vi är välkomna. Men den sittande regeringen kan inte göra någonting utan är helt handlingsförlamad, säger Lennart Dahlgren, Ikeas Rysslandschef.

Viktor Janukovitj förlorade presidentposten till Jusjtjenko för ett år sedan. Han leder nu opinionsmätningarna och kan bli landets premiärminister. Ikea hoppas på regeringsskifte. En åsikt som företaget torgför via ukrainska tidningar.

Säger sig ha stöd
Möbeljätten säger sig ha stöd bland journalister i landet, som också vill ha dit varuhuset och inte förstår varför planerna har sinkats.

Planen var att öppna ännu ett blågult varuhus utanför Kiev hösten 2006. Kontakter togs redan under den förre presidenten Leonid Kutjmas tid. Men så kom den orangea revolutionen och så småningom en ny president i Viktor Jusjtjenko.

Kamprad och Jusjtjenko möttes
I mars förra året träffade Ikea-grundaren Ingvar Kamprad Jusjtjenko och fick nya löften om att få sätta igång byggandet.

Konflikten rör den tomt Ikea vill bygga på. Regeringen vill skydda en skog. Men Lennart Dahlgren tror inte det är det verkliga skälet utan att det finns krafter som motarbetar Ikea av konkurrensskäl. Därför har man försökt få de Ikea-vänliga journalisterna att tala för sin sak i tidningarna.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".