Presidentkandidat dömd till fängelse

Den egyptiske oppositionspolitikern Ayman Nur dömdes på lördagen för förfalskning till fem års fängelse av en domstol i Kairo.

Domen får hård kritik, inte bara av Ayman Nurs anhängare, utan också av hans politiska motståndare.

För två år sedan bildade Ayman Nur ett nytt politiskt parti. För att få partiet registrerat måste han presentera massor av namnunderskrifter och han anklagas för att ha förfalskat namnteckningarna.

Nekar till anklagelserna
Nur nekar till anklagelserna och hävdar att det hela handlar om en politisk process med enbart ett syfte: Att får bort honom från den politiska arenan.

Ayman Nur kom på andra plats efter president Hosni Mubarak i det egyptiska presidentvalet i september i år. Visserligen fick han bara åtta procent av rösterna, men Nur anser att valresultatet är friserat och att han egentligen fick många fler röster.

Redan före presidentvalet fängslades Nur men han släpptes efter påtryckningar från USA, som vill se en demokratisk utveckling i Egypten som är en av USA:s största bidragstagare. Men rättsprocessen mot Ayman Nur har fortsatt och på lördagen kom alltså fängelsedomen på fem år.

Vilda protester utanför rätten
Beskedet mottogs med häftiga protester av hans anhängare som i stora skaror har följt rättegången utanför domstolsbyggnaden eftersom polisen har hindrat dem och journalister från att komma in i rättssalen.

Men också ledningen för Muslimska Brödraskapet, Egyptens största oppositionsparti och motståndare till både Ayman Nur och president Hosni Mubarak, protesterar och säger med adress till Mubarak att politiskt motstånd måste hanteras på ett civiliserat sätt.

Frågan är nu om USA kommer att reagera och i så fall hur. Redan på fredagen skrev tidningen Washington Post att president George Bush bör stoppa utbetalningen av biståndet till Egypten, omkring åtta miljarder kronor, om inte Ayman Nur får en rättvis behandling.

Christer Fridén, Betlehem
christer.friden@sr.se