Brist på donerade hjärtklaffar för barn

Det finns för få donerade hjärtklaffar för barn i Sverige. Bristen kan bero på att sjukvårdspersonalen missar att fråga föräldrar vars barn just dött, om de vill donera organ eller vävnader.

Följden blir att barn med medfödda komplicerade hjärtfel får transplanteras med blodkärl och klaffar från kalvar eller med mekaniska klaffar.

Överläkare Torsten Malm i Nationella rådet för organ och vävnadsdonation är verksam vid barnhjärtkirurgiska sektionen på Universitetssjukhuset i Lund. Han anser att vårdpersonalen alltför sällan frågar om organ- eller vävnadsdonation när ett barn har dött.

– Det är tyvärr fortfarande så att när ett barn avlider tas inte frågan upp. Det är oftast en så hjärtslitande situation, och man har så lite vana att fråga att man antingen glömmer bort eller negligerar det, säger Torsten Malm.

50 barn opereras per år
Ett femtiotal barn får varje år en donerad hjärtklaff. Oftast handlar det om barn med medfödda hjärtmissbildningar. Allt eftersom barnet växer kan klaffen behöva bytas ut.

Eftersom det är brist på donerade klaffar använder läkarna sedan några år tillbaka också blodkärl med klaffar från kalvar i vissa fall.

– Men det bästa alternativet är fortfarande donerade hjärtklaffar. Det gäller till barn som har komplicerade, medfödda hjärtfel och som inte kan överleva utan ett hjärtklafftransplantat, säger Torsten Malm.

Tillgången varierar
Tillgången till donerade barnhjärtklaffar och andra vävnader som hornhinnor, hörselben och hud varierar över landet. Det beror på vilka rutiner man har på sjukhusen.

– Det ser väldigt olika ut i landet. Vävnadsbanker finns framförallt vid de stora universitetssjukhusen. Där har man bra upparbetade rutiner. På mindre sjukhus finns det vanligtvis inte någon organisation för det här, säger Torsten Malm.

Hur kan man öka donationsviljan och donationsantalet?

– Något som är viktigt är information, information, information. Både till befolkningen och till sjukvårdspersonal så att man känner vilken stor nytta organ- och vävnadsdonation gör, säger Torsten Malm.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".