Gravida har rätt till sen sjukskrivning

Den som är gravid och sjuk har samma rätt till sjukskrivning som andra. Det slog Riksförsäkringsverket fast under tisdagen när verket mötte representanter för landets försäkringskassor.
Den senaste tiden har verket fått många påringningar om att kvinnor nekas sjukskrivning i slutet av graviditeten, trots sjukdom, och därför vill man nu klargöra vad som gäller. Många telefonsamtal Byrådirektör Eva Sylvanders telefon har gått varm den senaste tiden. Många kvinnor från olika delar av landet har ringt henne och andra handläggare på Riksförsäkringsverket, RFV, sedan deras läkare eller barnmorskor uppgett att kvinnorna inte har rätt till sjukpenning i slutet av graviditeten. Därför tog RFV tillfället i akt att informera om reglerna när representanter för landets försäkringskassor var samlade i Stockholm under tisdagen. Skillnaderna oklara Man vet visserligen inte hur stora skillnader det är mellan hur olika mödravårdscentraler och privatläkare ser på sjukskrivning i olika delar av landet. Men man är säker på att de gravida behandlas olika. Och det kan inte accepteras, säger byrådirektör Eva Sylvander. Därför ska det nu också skickas ut ett skriftligt informationsmaterial till alla.
Anna Larsson, Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".