Allt fler skidklubbar skaffar konstsnö

Milda vintrar med snöbrist har fått många längdskidklubbar att skaffa konstsnö, numera också i norra Sverige. På Svenska skidförbundet tror man att längdskidåkare i framtiden får betala avgifter för att åka i preparerade spår.

Skidklubben Åsarna IK i Jämtland invigde sitt nya konstsnöspår i mitten av november.

– Tyvärr har de senaste åren varit sådana att vi inte har fått rejäl vinter förrän jul. I fjol var det till och med svårt att köra trettondagshelgen.

Så pass långt upp i Sverige alltså?

– Ja, vi påverkas av klimatförändringarna vi som alla andra. Det här har varit ett väldigt snösäkert område och det har gjort att frågan om konstsnö har skjutits på framtiden i några omgångar, säger Ove Jacobsson, Åsarna IK:s projektledare för konstsnön.

En miljon per kilometer
Men nu klarar sig inte heller detta längdskidåkarparadis utan konstsnö. För tre miljoner kronor har tre kilometer av spåren i Åsarna fått snökanoner och vattnet leds dit från Ljungan i ledningar på frostsäkert djup.

Pengarna kommer från sponsorer och från Bergs kommun, som hoppas på goda förhållanden för tävlingsåkarna i Åsarna IK och för turismen.

Samma sak gäller för det kommunala skidgymnasiets elever, som tränas av Jan Ottosson.

– Vissa år har det varit bra, men andra år har det varit sämre. Det här är en garanti för att man kan dra igång i mitten av oktober. Sen kan man tillverka snö på vårsidan och lagra under sommaren så att man kan lägga ut den snön i mitten av oktober och sen spruta när det blir kallt. Det här gör att vi kan ligga bra till när det gäller skidåkningen.

Bekymmer för turistnäringen
Själv fyrfaldig Vasaloppsvinnare funderar han på vad som händer med skidåkningen framöver.

– Turistnäringen, som lever på snö, är bekymrade. Tittar vi på vasaloppet där man har spått att man inte kan åka om 50 år, säger Göran Nilsson, som leder Svenska Skidförbundets projekt kring konstsnö i längdskidspår, säger han.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se