Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Muslimer i USA protesterar mot FBI

I USA fortsätter angreppen på president Bush där han påstås ha överskridit sina befogenheter när han tillåtit omfattande telefonavlyssning utan domstolsprövning. Nu protesterar också muslimska organisationer i USA mot att FBI haft ett omfattande program där man mätt radioaktiviteten i moskéer.

120 moskéer, muslimska samlingslokaler, kaféer, frisersalonger, hem och arbetsplatser här i Washingtonområdet kontrolleras regelbundet av FBI och strålningsspecialister på USA:s energidepartement. Liknande program finns i sex andra städer.

Bakgrunden är oron för att terrorister skulle kunna tillverka primitiva kärnvapen, så kallade smutsiga bomber. Men nu protesterar flera muslimska företrädare mot mätningsbilarna.

– Vi skulle vilja se bevis även de allra minsta på att regeringen har anledning att misstro oss. Vi hade ingenting med 11 september eller terrorism att göra. Vi är den mest fridfulla minoriteten och efter fya års mätande har de inte hittat någonting, säger Nihad Awad vid rådet för amerikansk-islamiska relationer.

FBI slår ifrån sig
FBI säger i en kommentar att deras radioaktivitetsmätningar alltid grundar sig på konkreta spaningsuppslag och att de inte riktar sig mot muslimer som grupp.

När amerikanerna idag på juldagen samlas till de traditionella familjefesterna krockar ofta två helt olika tolkningar inte bara av kriget i Irak utan också av gränserna för statens rätt att spionera på sina egna medborgare.

Alla förefaller överens om att president Bush gått vid sidan om lagen då det gäller att låta polis och säkerhetstjänst kartlägga medborgarnas privatliv via telefonavlyssning och e-post. En del hyllar detta som kraftfulla insatser och anser det är huvudorsaken till att det inte förekommit några stora terroristdåd här i USA på mer än fyra år.

Senatsförhör väntar efter nyår
Andra anser att USA tagit flera steg mot en övervaknings- och polisstat där de medborgerliga rättigheterna är hotade. Att kongressen bara förlängt speciallagarna i Patriot Act en månad fram till den 3 februari kan ses som en markering av att politiker i båda de stora partierna vill se över balansen mellan privatlivets helgd och statens rätt att kontrollera.

Vi kan förvänta oss intressanta senatsförhör efter nyår om var gränserna mellan presidentens, lagstiftarnas och domstolarnas makt går.

Thomas Nordegren, Washington
thomas.nordegren@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".