Thailändaren Narin Florén och hans svenska fru Maria Florén framför minnesplatsen. Foto: Tina Flodin/SR.

Bygger egen minnesplats i Thailand

Ett år har gått sedan flodvågskatastrofen tog över 500 svenskars liv. Ännu har inte regeringen gett någon i uppdrag att ordna en minnesplats, vare sig i Sverige eller i Thailand. I Phuket har thailändaren Narin Florén, som tidigare bott i Sverige, på eget initiativ påbörjat bygget av ett litet tempel.

– Vi håller på att bygga en minnesplats för dem som förlorade anhöriga. Där ska vi ha en Buddha-figur på gården och runt muren ska vi ha namnlistor, säger Narin Florén.

Från ett hörn av gården där vi sitter, i Muang Mai i norra Phuket, hörs hammarens dova bankande. Den österländska tempelbyggnaden, pagoden, börjar ta form och dess torn reser sig redan mot himlen.

Startade ett barnhem
Narin och hans svenska fru Maria Florén startade ett barnhem här för thailändska barn kort efter tsunamin. Idén fick de när de ordnade boende till svenskar som efter katastrofen inte hade någonstans att ta vägen.

Många ville visa sin tacksamhet och ge något tillbaka och då började insamlingen till barnhemmet. Här finns omkring 30 barn idag som bland annat tas om hand av svenska volontärer. Marken har de fått i gåva av ett buddhistiskt tempel i närheten.

– Vi har fått marken av templet. Vi har hjälpt templet tidigare och det är därför inte så svårt för oss att få marken gratis, säger Narin Florén.

Han arbetar i huvudsak med att bygga hus i Phuket och sedan sälja dem. Med ett konstant leende säger han lite försynt att han tycker om att fixa saker, och nu var det dags att ordna en minnesplats.

Förutom att han själv betalar en del för pagoden har han också fått bidrag från två svenska donatorer.

Alla är välkomna
Alla svenskar som vill ha en plats att minnas på är välkomna och kan låta rista in namnet eller namnen på någon anhörig de förlorat.

– Alla är välkomna, säger thailändaren Narin Florén i Muang Mai i Phuket.

Tina Flodin
tina.flodin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".