Alltfler män vill ha tvättbrädesmage.

Allt fler män opererar musklerna

Allt fler män äter anabola stereoider för att få en muskulös kropp. Nu börjar även männen att operera sig för att nå det perfekta kroppsidealet. I amerikanska kroppsbyggartidningar ser man annonser på hur man kan få en tvättbrädemage, ett så kallat sexpack, utan att behöva svetta sig igenom träningspassen på gymmet.

Jag vill ha muskler över hela hans kropp, sjunger Diana Ross. Allt fler män gör allt för att få en tvättbrädemage och uppsvällda armmuskler.

Minst 50 000 tog anabola
Dopingjouren uppskattar att minst 50 000 svenska män tog anabola stereoider till träningen för att modulera om sin kropp år 2003.

Sedan dess har införseln av preparaten ökat ytterligare, så siffran är idag förmodligen ännu högre.

Nu börjar även männen lägga sig på operationsbordet för att få de muskler kroppen naturligt inte har. Det berättar den danska journalisten Alice Riis Bach, som gett ut en bok om män och muskler.

– Silikonet opereras in under musklerna, vilket gör att männen måste se till att inte lägga på sig något underhudsfett. Det kan leda till ätstörningar, säger hon.

Opererar brösten
Andra operationer som också kommer i spåren av muskeljagande män är bröstoperationer. Inte för att få dem större utan för att ta bort växande bröst till följd av anabola stereoider.

Den stora marknaden för dopningspreparaten är inte elitidrotten. Det mesta dyker upp i gymmen runt om i världen.

Kontroll saknas
Där finns ingen kontroll över hur mycket och vad som äts. Journalisten Alice Riis Bach har i sitt arbete med sin bok funnit män som experimenterar med sina liv.

– Drogförsäljaren kom hem till de två männen och den ena köpte det mesta och åt allt. Det är ett under att han lever idag, berättat Alice Riis Bach, som menar att männens allt mer exploaterade kroppar i reklam och media är en förklaring till att män riskerar sina liv för en muskulös kropp.

Margita Boström
margita.bostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".