543 ljus tändes på Skansen. Foto: Jack Mirkut/PrB.
Ljus på Skansen.

De omkomna hedrades på Skansen

Biskop Krook: Det finns ingen mening i det meningslösa
8:26 min

Uppdaterad 17:30
Under eftermiddagen på annandagen hölls minneshögtider för de 543 svenskar, som omkom i flodvågskatastrofen. Martin Jämtlid representerade de anhöriga vid ceremonin på Skansen. 

– Det år som gått har varit det längsta i mitt liv. Tid med ovisshet och oro. Tid med ilska och oförsonlighet. Tid med visshet och sorg. Samtidigt känns det som igår som det hände. Minnena lever så starkt kvar. Låt oss nu inleda denna minut för att hedra minnet av de som stod oss nära och alla de andra som delade deras öde, sa Martin Jämtlid före den tysta minuten för de omkomna.

När skymningen sänkte sig över ett snötäckt Skansen hade de flesta barnfamiljer gått hem.

Julstämningen har bytts mot tom sorg. Många människor hade vandrat upp mot Solliden, där minneshögtiden efter flodvågskatastrofen hölls.

Också i Trädgårdsföreningen i Göteborg och på Slottsparken i Malmö hölls minnesstunder för att hedra de omkomna.

På Skansen deltog kungafamiljen, representanter för regeringen och partierna, riksdagens talman Björn von Sydow och biskop Caroline Krook.

Hundratals ljuslågor fladdrade för alla de som föll offer för katastrofen för ett år sedan. Snön föll stilla över Skansen, stämningen var dämpad och sorgen påtagligt närvarande.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".