Misstänkta får resa hem trots reseförbud

En person misstänkt för brott ska i framtiden inte längre stoppas från att resa tillbaka till sitt hemland i väntan på rättegång. Till våren väntas EU-kommissionen komma med ett förslag som innebär att den misstänkte kan få reseförbud i hemlandet istället.

Det planerade förslaget ska gälla mellan EU:s tjugofem medlemsländer. Typfallet är att någon misstänks för ett brott och att det kan dröja flera månader innan det blir rättegång.

I sådana fall blir oftast den misstänkte antingen häktad eller så får han eller hon reseförbud och kan därför inte åka hem.

Det som nu diskuteras av EU-länderna är att den misstänkte ska få resa hem. Väl hemma kan den misstänkte få reseförbud, alltså förbud att lämna hemlandet plus anmälningsplikt om det behövs.

Däremot är det fortfarande oklart när häktning kan bytas mot reseförbud och när reseförbudet i det land det misstänkta brottet skulle begåtts i kan bytas ut mot ett reseförbud i hemlandet.

Oklarheten beror på att samma brott bedöms på olika sätt i enskilda EU-länder.Förslaget har hittills diskuterats i en expertgrupp och svenska regeringen är positiv. Enligt uppgift till Ekot är det redan klart att EU-kommissionen kommer med ett förslag till våren.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".