Plusjobbspengarna räcker inte till

Regeringens pengar för plusjobben kommer inte att räcka för att finansiera satsningen. Det uppger flera kommuner. I Kristinehamn ligger till exempel de avtalsenliga lönerna för vårdbiträden cirka tusen kronor högre än vad pengarna från staten räcker till. 

I debatten har plusjobben också kallats för gardin-upphängnings-jobb. Det är regeringens satsning på ny personal i kommunerna.

Enligt statens budget får kommunerna 1 000 kronor per person och dag för att anställa långtidsarbetslösa och regeringen har flera gånger sagt att det ska vara riktiga jobb med avtalsenliga löner.

Högre lägstalön
Men nu visar det sig att regeringens pengar inte kommer räcka till att betala lön enligt avtal i flera kommuner.

Problemet är att de lokala löneavtalen på flera ställen har högre lägstalön än vad tusenlappen per dag räcker till.

I Kristinehamn har ett vårdbiträde till exempel en lägstalön på ca 16 000 kronor, men tusenlappen från regeringen räcker bara till en lön på knappa 15 000 kronor.

– Om vi antar att vi i vårt arbetsmarknadsområde skulle anta 75 stycken plusjobb skulle det ge en kostnad för kommunen på mellan 2,6 och 2,8 miljoner på ett år, säger Bo Pettersson, centerpartistiskt vice kommunalråd i Kristinehamn.

Kringkostnader
Dessutom påpekar Bo Pettersson att det tillkommer mycket kringkostnader som man inte får några extra pengar för alls, till exempel ob-ersättningen och handledarkostnader.

– Det tycker vi ska bekostas av de här pengarna som vi erhåller av arbetsförmedlingen, säger han.

Samma sak gäller för Sigtuna som också får mer kostnader för plusjobben än vad pengarna räcker till.

– Arbetsgivaren säger att det inte räcker riktigt för 15 000. Jag tycker att kommunen då får skjuta till pengar. Det är inget fel i det om kommunen får extra arbetskraft, säger Baiba Byberg, som företräder Kommunal i Sigtuna.

Kan bli ett plus
Olle Mattsson är verksamhetschef på kommunen i Sigtuna. Han säger att pengarna från staten inte fullt ut kommer att finansiera plusjobben, men att man måste också se att andra utgifter som olika former av bidrag till enskilda minskar tack vare de nya jobben.

– Vi räknar med att plusjobben kommer att kosta kommunen någonting av de arbetsmarknadspolitiska pengar vi har, men samtidigt tror vi att vi kommer att minska kostnader i form av försörjningsstöd och socialbidrag. Nettot kan bli, om inte noll så kanske till och med ett plus, säger Olle Mattsson.

Edvard Unsgaard
edvard.unsgaard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".