Patienter får onödigt stark antibiotika

Hälften av de patienter som vårdas för lunginflammation på sjukhus får fel sorts antibiotika. Det visar en studie gjord av Smittskyddsinstitutet. Trots att man vet bättre fortsätter sjukvården att behandla patienter med onödigt stark antibiotika, som ökar risken för resistenta bakterier.

De flesta patienter i studien hade vanliga bakterier som kunde behandlas med vanlig penicillin. Men i stället användes så kallad bredspektrumantibiotika som medför onödiga risker.

Smittskyddsläkare Mats Erntell säger att kunskapen finns i sjukvården, men att behandling med fel sorts antibiotika beror på tidspress och slentrian.

– Risken är att man överbehandlar patienter. Att de helt enkelt får en onödig behandling som påverkar bakterier på andra ställen än i lungorna och att det på sikt ger resistenta bakterier i tarmen och i urinvägarna. Det kan ge biverkningar i form av onödiga diarréer, säger han.

Studie på 54 sjukhus
Studien omfattar 54 sjukhus i Sverige och man granskade hur patienter med lunginflammation behandlades. Endast 18 procent fick vanlig penicillin, medan 66 procent av patienterna fick bredspektrumantibiotika. Patienterna var inlagda på medicinkliniker och infektionskliniker.

På just infektionsklinikerna borde medvetenheten om riskerna med att använda antibiotika som angriper många olika sorters bakterier vara stor.

– De är en aning bättre, men fortfarande används mycket bredspektrumantibiotika. Förmodligen är det ren slentrian. När en äldre patient kommer in är man inte från början klar över om det är en urinvägsinfektion eller något annat och så tar man till lite för säkerhets skull, säger Mats Erntell.

Många överbehandlas
Diskussion om vikten av att använda rätt sorts antibiotika har pågått i flera år. Men fortfarande överbehandlas påfallande många patienter.

– Hälften av patienterna borde kunna få helt vanligt penicillin. Det vet vi att vi kan göra, så vi borde våga göra det, säger Mats Erntell.

Trots att den totala antibiotikaanvändningen i Sverige minskar ökar förekomsten av resistenta bakterier. Sjukvårdens användning av bredspektrumantibiotika är ett resultat av högt tempo i vården, men också i viss mån slapphet, enligt smittskyddsläkare Mats Erntell.

– Samtidigt tror jag att det har med tempot och effektivitet att göra. Man vill inte förlora vårddagar. Det är viktigt att vi får rätt behandling så att man kan skriva ut patienterna så fort det går för att klara platssituationen, säger han.

Jens Ericson, Malmö
jens.ericson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".