Inga framsteg om Kashmir i Almaty

Det ryska medlingsförsoket mellan Indien och Pakistan ser ut att ha misslyckats under den asiatiska säkerhetskonferensen i Kazakhstan under tisdagen. Även om den ryske presidenten Putin talade om positiva signaler.
Jag har traffat Pakistans president Musharraf och jag kan tala om att han gav en rad seriösa positiva signaler, sade den ryske presidenten Putin, när han tog emot den indiske premiärminister Vajpayee inför TV-kamerorna. Samtal bakom lykta dörrar Vad de här posititva signalerna går ut på är i nulaget få som vet. Samtalen med de båda ledarna hölls bakom lykta dörrar. Misslyckat medlingsförsök Det som däremot sas offentligt under den regionala asiatiska säkerhetskonferensen tyder dock på ett misslyckat medlingsförsök. Det finns till och med de som hävdar att parterna drivit än längre ifrån varandra efter de omsesidiga hetska muntliga attackerna. Direkta samtal avvisades Pakistans president Musharraf anklagade bland annat Indien för att bedriva statsterrorism i den indiska delen av Kashmir. Indiens premiärminster Vajpayee svarade med att kalla Pakistan for terrorismens epicentrum och avvisade direkta samtal med den pakistanske ledaren under tisdagen. Under konferensen i Almaty, som samlade 16 asiatiska ledare, undvek Musharraf och Vajpayee demonstrativt varandra trots att de satt i samma rum. Fortsättningen oviss Frågan är vad som sker härnäst. Putin har visserligen bjudit in de båda ledarna till nya möten i Moskva, men ännu så länge har bara den Pakistanske ledaren tackat ja.
Vladislav Savic, SR:s korrespondent i Moskva
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".