Kan vara illegalt.

Svårt att kontrollera olaglig timmerimport

Import av timmer och trävaror från illegalt skogsbruk är ett tilltagande problem. Olaglig skogsavverkning förekommer både i Ryssland, Baltikum och i olika tropiska länder. EU-länderna, USA och Kina är de största importörerna.

Det är mycket svårt att kontrollera att inte virket har producerats på ett olagligt sätt.

Det framgår av en ny internationell rapport om den olagliga handeln med trävaror, sammanställd av Världsnaturfonden.

I Afrika är Kamerun ett av de länder, som exporterar mest till EU. Man räknar med att så mycket som hälften av Kameruns timmerexport sker på olaglig väg. Det mesta går till EU. Man kan se en stor diskrepans mellan import och export. Mycket mer virke hamnar på marknaden i Europa än vad som enligt officiella siffror exporteras från ursprungslandet.

Oseriösa skogsbolag
I Kamerun finns det gott om oseriösa skogsbolag, enligt doktor Atanga Ekobo som arbetar med skogsfrågor för Världsnaturfonden i Centralafrika.

– Det är vanligt att skogsbolag får en avverkningskoncession från regeringen, men avverkar mycket mer än de har tillstånd till, säger Atanga Ekobo.

Statstjänstemännen är också ett problem. En del agerar korrekt, andra är korrumperade.

– I stället för att ta itu med skogsbolag, som gör olagliga avverkningar tar tjänstemännen emot mutor och låter bolagens representanter löpa, säger Atanga Ekobo.

Dålig kontroll
EU och andra länder kan sägas understödja den här verksamheten genom att inte ha tillräcklig kontroll över importen. En stor del av timret exporteras till Kina, som i sin tur exporterar det till Europa i form av plywood. Den olagliga verksamheten är förödande för landet, säger Atanga Ekobo.

En stor del av landets skogsresurser huggs ner illegalt utan att landet får några inkomster. Enligt bestämmelserna ska också lokalbefolkningen få del av vinsterna. Men de pengarna uteblir i stor utsträckning.

– Jag är orolig för att om tjugo år finns inga naturliga skogar kvar i Kamerun, säger Atanga Ekobo

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".