Solidarisk ekonomi växer i Argentina

Efter det ekonomiska sammanbrottet i Argentina för fyra år sedan har landet återhämtat sig överraskande väl. Det beror inte enbart på en framgångsrik ekonomisk politik från regeringens sida, utan också på en ovanligt kreativ hållning bland ”vanligt folk”.

Sergio visar runt i bageriet. Det ser ut som ett helt vanligt bageri men i själva verket är det en del av helt ny ekonomisk sektor i Argentina ett försök att skapa en solidarisk ekonomi.

– Just nu, säger Sergio håller vi på att diskutera det svåraste av allt, prissättningen.

Affärstanken bakom bageriet är att, förutom att skapa arbetstillfällen, kunna sälja bröd billigt här i kvarteret, där de flesta är fattiga och många arbetslösa. Det ska finansieras med att tillräckligt många är beredda att, som en solidarisk handling, betala lite mer.

Hundratals projekt
Det märkliga är att det fungerar och det gäller inte bara det här bageriet. Det gäller den lilla textilfabriken här intill och 100-tals andra liknande projekt i drabbade områden runt om i hela Argentina.

– Det är inte bara vi. I hela Argentina är vi omkring två miljoner människor som lever inom den här typen av solidarisk ekonomi.

Det berättar Tuto, initiativtagaren och motorn bakom det här lilla produktiva centrat i Matanza, strax utanför Buenos Aires.

– Vi tillhör dem som borde irra omkring utan mål på gatorna - utslagna av systemets logik. Men, säger Tuto, tack vare vår egen kreativitet och tack vare att det finns tillräckligt många företagare som väcktes till socialt medvetande av krisen så överlever vi och vågar dessutom känna oss som ägare av vår egen framtid.

Aktivister och organisationer
En stor del av den marknad som de nya solidariska affärsverksamheterna riktar sig till består av aktivister, sociala och politiska organisationer.

Men avgörande för deras överlevnad är just att många företagare ställer upp.

– Jag tror, säger Tuto, att det här mötet mellan de utslagnas överlevnadsvilja och kreativitet och grupper av besuttna som vill ta ett socialt ansvar rymmer början till något nytt.

– Ett möjligt, bättre samhälle. På inget sätt idealiskt, men möjligt, säger han.

Lars Palmgren, Matanza, Argentina
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".