Japan undertecknar Kyoto-protokollet

I Japan har regeringen under tisdagen undertecknat det så kallade Kyoto-protokollet om en minskning av utsläppen av växthusgaser. Japan har tvekat att ratificera avtalet, sedan regeringen i Washington gjort klart att USA inte kommer att medverka.
Japan är ett av de stora industiländerna och beroende av att kunna konkurrera med USA på världsmarknaden. När president Bush förklarade att USA inte tänkte godkänna Kyoto-avtalet och ansluta sig till den föreskrivna minskningen av växthusgaserna blev det oro i Japan. Övervägde att hoppa av Regeringen i Tokyo lät förstå att Japan också övervägde att hoppa av överenskommelsen trots att man hade stått värd för själva avtalet. Men regeringen fick snabbt slå till reträtt. Miljön blir en allt viktigare politisk fråga i Japan och miljöopinionen får större tyngd. Ryssland skriver under Under tisdagen har premiärminister Koizumi satt sin signatur på dokumentet om globalt samarbete mot växthuseffekten. Klimatavtalet får tillräckligt många signaturer för att träda i kraft när också Ryssland senare i år väntas skriva under. USA uppmanas att ändra miljöpolitik Premiärminister Koizumi uppmanar nu USA att ändra miljöpoilitik och underteckna Kyoto-protokollet. Annars kan det aldrig få avsedd effekt säger den japanske regeringschefen. USA svarar ensamt för en tredjedel av alla emmissioner av växthusgaser och utsläppen väntas därtill öka kraftigt.
Börje Remdahl, SR:s korrespondent i Bangkok
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".