Tvåa på kosherjullistan.

Elvis är kosher för julfirande israeler

Julfirandet, eller åtminstone den kommersiella delen av julfirandet, sprider sig också till icke kristna delar av vår värld. I Israel frågar sig många om judar, som just nu firar sin hanukkahelg, också kan ha jultraditioner och till exempel lyssna på julmusik utan att känna sig som syndare.

Det finns jullåtar, som till exempel White Christmas, som judar också kan lyssna på utan att få dåligt samvete. White Christmas är skriven av Irving Berlin.

Han är jude och då är White Christmas kosher, alltså godkänd. Den ligger överst på den israeliska tidningen Yedioth Ahronoths tio-i-topplista över jullåtar som är kosher.

Tvåa ligger Elvis Presley med låten Santa Claus Is Back In Town för den är skriven av hitmakarna Jerry Leiber och Mike Stoller. De är också judar. Elvis var dessutom periodvis mycket fascinerad av judendomen.

Trea på kosherjullåtlistan är I Saw Mommy Kissing Santa Claus med The Ronettes. Den är kosher för att inspelningen är producerad av Phil Spector. Jude förstås.

Då det är det värre med att ha gran. De flesta judiska rabbiner avråder eller förbjuder alla som bekänner sig till judendom att skaffa gran till jul. De jämställer förtjusningen över att ha gran därhemma med avgudadyrkan.

Det är definitivt förbjudet för en jude att sälja en julgran till en annan jude. Man diskuterar nu om rättroende anställda kan stanna kvar i en firma som har börjat sälja julgranar i Israel.

För det finns trots allt ett visst sug efter granar också i Israel. De går att få tag på lite här och var men en julgransförsäljare i ett köpcenter i Tel Aviv berättar att ledningen för köpcentret har bett honom att inte skylta med mer än en eller högst två granar samtidigt.

Christer Fridén, Jerusalem
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".