EU-kritiker vill tvinga riksdagen till sommarmöte

På tisdagseftermiddagen blev det klart att EU-kritiker i riksdagen tänker försöka se till så att riksdagen inkallas under sommaruppehållet. EU-kritikerna vill tvinga fram en folkomröstning om ett grundlagsförslag, något som kan bli svårt. Däremot har EU-kritikerna goda chanser att tvinga riksdagsmännen att bryta sin sommarledighet:
För att talmannen ska kalla in riksdagen för att behandla frågan om en beslutande folkomröstning på valdagen räcker det med att bara 35 riksdagsmän begär det. Troligt sommarmöte Representanter för alla riksdagspartier, utom folkpartiet, kommer nu att arbeta för att det blir så. Det sammanlagda antalet riksdagsmän bara i miljöpartiet och vänsterpartiet är 59. Möjligheten är alltså stor att det blir ett sommarsammanträde för riksdagen. Samarbetsformer med EU Förslaget det handlar om är ett grundlagsförslag om samarbetsformer med EU. Grundlagsförslaget innebär dels att riksdagen kan lämna över makt på nya områden till EU, dels att riksdagen går med på att binda sig för EU-beslut, trots att riksdagen inte i detalj granskat de lagar som i så fall måste införas i Sverige. En tredjedel måste godkänna Om detta vill EU-kritikerna ha en beslutande folkomröstning på valdagen den 15 september. För att det ska bli en sådan måste en tredjedel av riksdagen säga ja. Det motsvarar 117 ledamöter. Minimal möjlighet Möjligheten att det blir så många är minimal. Betydligt troligare är att EU-kritikerna lyckas samla 35 riksdagsmän så att riksdagen kan hålla ett sommarsammanträde. Ovanligt med sommarmöte Det är mycket ovanligt att riksdagen tvingas till sommarmöte. Senast det hände var sommaren 1996 och då handlade det om den socialdemokratiska regeringens arbetsmarknadspolitik. Den gången var debatten 13 timmar lång.
Herman Melzer, EU-reporter på Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".